Succesos
Societat 22/05/2023

‘Cas Madeleine McCann’: la policia torna a buscar el cos de la nena britànica segrestada el 2007

A petició de la policia alemanya, aquest dimarts en comença la recerca en un embassament a 50 quilòmetres de l'hotel on va desaparèixer

4 min
Madeleine McCann, poc abans de desaparèixer

LondresAmb alts i baixos, durant més de setze anys, Scotland Yard i la policia portuguesa, tota mena de detectius privats amb ganes de notorietat i ara també la policia alemanya han intentat fer encaixar les peces del trencaclosques de la desaparició i segrest de Madeleine McCann. Fins ara, sense èxit.

Tot i així, de tant en tant, amb motiu o sense, el nom de la noia, desapareguda el 3 de maig del 2007, amb 3 anys però a punt de fer-ne 4, ha anat irrompent a les portades de la premsa britànica, especialment de la sensacionalista, avesada sempre a convertir una tragèdia humana en espectacle de consum, en un remake sense fi d'El gran carnaval, de Billy Wilder.

Seguint aquesta dinàmica, una vegada més, i des d'aquest dilluns al migdia, el nom de Madeleine McCann ocupa de nou amplis espais informatius al Regne Unit. En aquesta ocasió, però, amb fonament. Perquè, a petició de la policia alemanya, aquest dimarts està previst que s'iniciïn noves tasques de recerca del cos de la noia a l'embassament d'Arade, situat a uns cinquanta quilòmetres del lloc on es va fer fonedissa mentre passava les vacances amb els seus pares en un hotel de Praia da Luz, a l'Algarve (Portugal).

L'any 2020, la fiscalia alemanya va declarar per primera vegada sospitós del segrest Christian Brueckner, un convicte per pedofília, violació i assassinat amb un llarg historial de delictes de robatoris. La policia, que ha situat Brueckner a la zona de Praia da Luz en els dies de la desaparició de Madeleine, manté que el sospitós va visitar sovint la zona de l'embassament al voltant d'aquelles dates.

Homenatge pel 20è aniversari

Fins ara, el cos no ha aparegut. Però aquest migdia de dilluns, i segons informacions recollides per les premses locals portuguesa i britànica, Protecció Civil ha acordonat una mena de península de poc més d'un quilòmetre i mig de llarg que hi ha a la zona de l'embassament. Diversos camions de l'ajuntament de la localitat propera, Silves, s'hi han pogut veure mentre que també s'han aixecat tendes i altres estructures mòbils.

Kate i Gerry McCann sostenen una imatge virtual de la seva filla, Madeleine, feta cinc anys després de la desaparició.
La policia portuguesa ha disposat unes tendes de campanya per centralitzar les tasques de recerca al voltant de l'embassament.

Hans Christian Wolters, fiscal de l'estat alemany de Braunschweig, ciutat de la Baixa Saxònia on està reclòs Brueckner, ha confirmat a la BBC en una breu declaració que aquest dimarts al matí la seva oficina emetria un comunicat de confirmació oficial del procediment que s'hi durà a terme. Wolters ja va assegurar fa tres anys que estava convençut que Madeleine era morta.

Testimonis presencials recavats a la zona per la premsa britànica asseguren, tanmateix, que hi ha una dotzena de membres de la policia judicial col·laborant amb les feines als voltants de la presa d'Arade. La policia portuguesa per ara no ha fet cap comentari oficial.

A principis d'aquest mes, els pares de Madeleine, Kate i Gerry McCann, van publicar un commovedor text d'homenatge per recordar el 20è aniversari de la seva filla. Hi deien: "T'estimem i t'esperem. No ens rendirem mai". I hi afegien: "Feliç aniversari, Madeleine. Encara ens faltes. Encara et trobem molt a faltar. Encara busquem. Ho farem tot el temps que calgui". El missatge va aparèixer a la pàgina oficial de Facebook de la campanya "Find Maddie". S'hi veia també una foto de la noia quan tenia 3 anys, amb un barret rosa i agafant pilotes de tennis. S'espera que els oficials d'enllaç, de Scotland Yard, informin els McCann de qualsevol novetat que es produeixi en qualsevol moment.

Qui és Christian Brueckner?

Ciutadà alemany, nascut el 1976, és un criminal reincident condemnat anteriorment per delictes sexuals contra noies joves, però també per una violació i assassinat d'una dona nord-americana, de 72 anys, crim que va cometre a Praia da Luz el 2005. Es va traslladar a Portugal al final de la seva adolescència i es creu que entre 1995 i 2007 hi va viure i va treballar en diferents feines de processament de la indústria alimentària.

Quines acusacions pesen contra ell?

Després que la fiscalia alemanya l'assenyalés el 2020, Brueckner va ser declarat principal sospitós en el cas de la desaparició de Madeleine l'abril del 2022 per la policia portuguesa, la qual, des del 2007 (quan va considerar durant unes setmanes que els mateixos pares de la noia estaven implicats en la desaparició), mai no havia apuntat directament contra ningú.

Ja a la presó a Alemanya, Christian Brueckner ha sigut acusat de múltiples delictes sexuals, que se suposa que va cometre entre el 2000 i el 2007. Entre altres, podria estar implicat en la desaparició de la també menor alemanya de 5 anys Inga Gehricke i la desaparició d'un nen de 6 anys a Portugal. El 2020 també va ser investigat per la violació i l'assassinat de Tristan Brübach, un noi de 15 anys, a Alemanya.

A més, les autoritats belgues l'han relacionat amb l'assassinat de l'adolescent Carola Titze, de 16 anys. La noia va desaparèixer mentre estava de vacances a De Haan, Bèlgica, el 5 de juliol del 1996 i el seu cos va ser descobert, mutilat, entre dunes sis dies després. En total, de fet, es vincula Brueckner amb 17 delictes sexuals. Pel que fa al cas de Madeleine McCann, la policia alemanya afirma tenir "proves concretes" que és morta, per bé que mai no s'ha demostrat.

La policia creu que Brueckner va planejar inicialment robar l'apartament on els McCann passaven les vacances, però en descobrir la noia, que dormia a menys de 60 metres del restaurant on sopaven els pares, va decidir segrestar-la per satisfer un "desig sexual".

Com va ser identificat com a sospitós?

Brueckner havia estat utilitzant una caravana VW T3 Westfalia groga i blanca a Praia da Luz i als voltants del complex de l'Algarve on els McCann s'allotjaven. El fiscal alemany diu que les dades de telecomunicacions mostren que Brueckner va rebre una trucada telefònica el 3 de maig de 2007 a prop de l'apartament d'on va desaparèixer la petita. El sospitós sempre ha negat la seva participació en aquest crim.

stats