Societat 03/12/2020

Mallorca és la primera regió del territori espanyol que prohibeix fumigar amb herbicides

També s'hauran d'utilitzar mescles asfàltiques sostenibles i reciclades

Ara Balears
2 min
Una carretera de Mallorca

PalmaMallorca serà la primera regió del territori espanyol a prohibir l'ús d'herbicides en el manteniment de les carreteres. "Amb aquesta mesura protegim els cultius de la nostra pagesia, la salut de les persones i l'entorn en els treballs de la conservació de la xarxa viària", ha dit el conseller de Mobilitat i Infraestructures del Consell Insular, Ivan Sevillano, en una roda de premsa. Aquest projecte afecta les vies que són competència de l'entitat insular, tant a la xarxa primera com secundària.

Durant la seva intervenció, Sevillano també ha anunciat que s'hauran d'utilitzar mescles asfàltiques sostenibles i reciclades en tots els projectes nous de la xarxa de carreteres. "És una aposta per la sostenibilitat, l'economia circular i la reducció de residus. Amb aquestes mesures, que es fabricaran amb la pols dels pneumàtics de les carreteres, aconseguirem vies més resistents i reduirem la contaminació", ha explicat l'enginyera de camins del Departament de Mobilitat del Consell, Lara Ataún.

Pel que fa a la neteja i retirada de residus, vehicles abandonats i animals morts, també canvia el protocol. En aquest darrer cas "s'haurà de fer una lectura del xip i posar-se en contacte amb les autoritats competents de l'Ajuntament, que serà l'encarregat de contactar amb el propietari de l'animal", ha dit.

Sevillano ha recordat que el pressupost pel manteniment de carreteres s'incrementa prop d'un 70% respecte dels contractes del 2016, i es passarà d'un total de 30 milions d'euros d'inversió a prop de 50 milions. Ha destacat que la partida destinada a cada zona de l'illa canviarà en funció de les necessitats. "No és lògic que totes les zones tinguin la mateixa quantitat. Per exemple, les necessitats de la serra de Tramuntana no són les mateixes que les de la costa", ha especificat.

Cal destacar també que els nous contractes preveuen la subrogació obligatòria dels 57 treballadors de totes les zones. A més, es potenciarà la formació i s'estableix com a criteri d'adjudicació la proposta de cursos específics en conservació i explotació de carreteres.

stats