Monarquia
Societat 05/07/2023

Carles III també es corona a Escòcia

La reina Camil·la i els prínceps de Gal·les, Guillem i Caterina, han acompanyat Carles III a l'acte celebrat a la catedral de Saint Giles

2 min
La corona d'Escòcia a càrrec del duc de Hamilton i Brandon es presenta al rei britànic Carles III durant el Servei Nacional d'Acció de Gràcies i Dedicació pel rei Carles III i la reina Camilla, i la presentació dels Honors d'Escòcia, a la catedral de St Giles, Edimburg.

BarcelonaEl vol de les Red Arrows ha marcat l'inici del regnat del rei Carles III, ara també a Escòcia. El protocol marca que han de ser vuit les setmanes que passin des de la coronació a l'abadia de Westminster, com a rei del Regne Unit i dels catorze regnes de la Commonwealth. L'esdeveniment ha estat seguit per centenars de persones que han acompanyat el rei, la reina Camil·la i els hereus de la Corona, Guillem i Caterina, en el seu passeig amb tots els honors fins a arribar a la catedral de Saint Giles, a Edimburg.

Cants en gaèlic i un rei que entra sense corona han estat els dos elements més característics de la coronació escocesa. En lloc de l'aurèola reial, els scots han prestat al rei una espasa, un ceptre i, finalment, la corona, els tres elements que conformen els Honors d'Escòcia, que des de la coronació del 1543 passen per les mans de tots els monarques. "Amb el símbol d'aquesta espasa, prometem la nostra lleialtat, encomanant la defensa de les nostres lleis i la defensa de la justícia i la pau de la nostra terra", ha començat a pronunciar solemnement el duc Alexander Douglas-Hamilton. Tot seguit, el nou rei ha acceptat: "En rebre aquesta espasa, així ho prometo amb l'ajuda de Déu". Seguidament, se li ha fet l'entrega del ceptre i la corona.

L'Espasa Elizabeth, que forma part dels Honors d'Escòcia i portada per Dame Katherine Grainger, es presenta al rei Carles III durant el Servei Nacional d'Acció de Gràcies i Dedicació per al Rei Carles III i la Reina Camilla, i la presentació dels Honors d'Escòcia, a St. Giles' Cathedral, a Edimburg, Escòcia, 5 de juliol de 2023.

La moderadora de l'Assemblea General de l'Església d'Escòcia, Sally Foster-Fulton, ha estat l'encarregada de predicar el sermó. El discurs ha fet esment dels ideals de "pietat i pau" en el si d'un "barri global" on estem interrelacionats i completament codependents. En la mateixa línia, el rei Carles també ha volgut dedicar un temps del seu llarg discurs als drets i deures de tots els ciutadans i també a la necessitat de lluitar contra el canvi climàtic i la protecció de la vida salvatge.

Però ni el discurs ni la coronació en general han agradat a tothom. Entre els clams de "God save the king" també s'han deixat sentir els crits de "Not my king", crítiques que van dirigides a la monarquia i a tots aquells que defensen que els royals continuïn tenint un estatus i un poder tan destacat com del que han gaudit des de fa segles. Les protestes han acabat amb detencions: dues dones de 20 i 21 anys que han estat interceptades després d'haver intentat saltar una barrera de seguretat durant l'acte i que han estat acusades d'alteració de la pau.

stats