Patrimoni
Societat 04/01/2024

Escolta aquí totes les 'Sibil·les', tal com han sonat a la Seu

El cant de l'Alguer, de València, de Mallorca i de Barcelona s'han sentit per primera vegada junts

1 min
Les diferents 'Sibil·les' a la Seu

PalmaLa Seu de Palma ha acollit aquest dimecres una trobada històrica que ha permès veure en un mateix lloc les diferents maneres d'interpretar el cant de la Sibil·la a la Mediterrània. L'encarregada d'inaugurar les intervencions ha estat la Sibil·la de la catedral de Barcelona, amb la veu de Mariona Llobera. Recuperada el 2009, després de 400 anys sense representar-se, és una de les versions més tradicionals, ja que recrea l'ambient de la dramatització renaixentista.

Els diversos cants de la Sibil·la

Noel López ha estat l'encarregat d'interpretar el cant de la Sibil·la que es fa a la catedral de València, també recuperat, en aquest cas el 2012, a partir de la tradició toledana i la versió de l'Escolania de Lluc. La tercera a intervenir ha estat la Sibil·la de l'Alguer, que juntament amb la de Mallorca, s'ha mantingut de manera ininterrompuda al llarg de la història. El més curiós és que a l'Alguer no es coneix amb aquest nom, sinó com a 'Lo Senyal del Judici', i tot i que la tradició marca que l'interpreti un canonge, ja fa un parell d'anys que el canta el tenor Gabriele Catalano.

Finalment, la Sibil·la de Mallorca, interpretada per Esther Barceló, ha estat l'encarregada de tancar la celebració. La mallorquina i l'algueresa són les versions més modificades a causa de la seva supervivència, atès que han anat adquirint variacions i embelliments que les han enriquit i conformat al llarg dels segles fins a arribar a avui en dia com una tradició nadalenca tan consolidada que, en el cas de Mallorca, fou reconeguda el 2010 com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

stats