Sanitat
Societat 02/03/2021

Revisar el marcapassos sense sortir del cotxe

Can Ruti pretén atendre 600 pacients en tres mesos amb aquest servei d'atenció hospitalària

Marc Parayre
2 min
Can Ruti

BarcelonaL'Hospital Germans Trias i Pujol ha estrenat RutiCar, un nou servei d'atenció sanitària que permet fer revisions de marcapassos sense que els pacients surtin del cotxe. Es tracta d'un projecte pilot, amb una durada d'uns tres mesos, que permetrà atendre prop de 600 pacients amb dispositius de control de ritme cardíac amb l'objectiu de reduir els riscos sobre la seva salut.

El RutiCar consisteix en una garita, com les que es fan servir a les obres, ubicada en una zona de fàcil accés per als vehicles privats. La revisió dura tan sols deu minuts i, segons l'hospital, és més segur fer-la així que entrar al centre. De fet, és una solució que redueix el nombre d'usuaris dins de l'hospital, cosa que disminueix el risc d'infecció per coronavirus i que pot ser aplicable a altres visites sanitàries. L’atenció es fa amb cita prèvia i només en els horaris indicats, de dilluns a dimecres. 

Aprovació de pacients i sanitaris 

Roger Villuendas, coordinador de la Unitat d’Arrítmies del Servei de Cardiologia, considera que el nou dispositiu sanitari “és un canvi molt important en la manera d’atendre els pacients" i afirma que servirà per "fer un pas endavant cap al monitoratge remot" de tots els dispositius de control del ritme cardíac, perquè és "tan eficaç i segur com les revisions presencials". L'especialista destaca també que permet reduir el temps de la visita i els costos.  

Per la seva banda, Meritxell Davins, directora de Transformació i Salut Digital, indica que el model és aplicable a moltes altres proves diagnòstiques, com les PCR, les vacunacions –que ja estan en marxa– i la detecció d'antígens, així com la recollida de preparacions per diferents intervencions o procediments diagnòstics. 

Primers usuaris del RutiCar 

D'altra banda, RutiCar està destinat a persones portadores de dispositius implantables per controlar el ritme cardíac (DICRC). En aquest grup destaquen els usuaris de marcapassos, però també s’hi poden incloure desfibril·ladors automàtics i monitors implantables. 

Aquests pacients requereixen controls periòdics, ja sigui per controlar que el dispositiu funciona correctament com per fer el control clínic dels pacients (aparició de noves arrítmies, símptomes, complicacions de la ferida...).  

Segons apunten des de l'Hospital Germans Trias, a escala global, aquests pacients representen un volum molt destacable de les visites a les consultes, ja que el nombre d’implants de marcapassos segueix en augment i els pacients han de ser controlats de forma periòdica. 

stats