Calvià
Societat 23/03/2024

Calvià elimina oficialment el català com a llengua vehicular

El reglament de normalització lingüística que s'ha tombat es va aprovar l'any 1988

ARA Balears
2 min
Ajuntament de Calvià / ARA BALEARS

PalmaEl català ja no és la llengua vehicular a l'Ajuntament de Calvià. Aquest divendres l'equip de govern format pel PP i Vox ha aprovat oficialment el reglament que preveu l'ús "indiferent" del castellà i del català a l'administració local. Aquest canvi s'ha produït després que s'aprovàs fa 35 anys el reglament de normalització lingüística que regulava el català com a llengua vehicular del consistori, com la gran majoria d'ajuntaments de Mallorca. Això inclou cartells d'actes, retolació municipal i contractes, entre d'altres. El mateix passarà amb les empreses que gestionin contractes públics. Això inclou cartells d'actes, retolació municipal i contractes, entre d'altres.

Entre altres motius, l'equip de govern argumenta la necessitat de modificar l'anterior reglament pel "canvi demogràfic" que ha patit el municipi durant les darreres dècades i apunta al percentatge de població d'origen estranger i al progrés tecnològic, entre d'altres. També s'apel·la a la necessitat de "garantir la llibertat dels ciutadans" pel que fa a l'ús de les llengües oficials quan es comuniquin amb l'Ajuntament.

Cal recordar que tant l'Obra Cultural Balear com el PSIB es varen oposar a aquesta decisió, ja que consideren que la mesura "romp el consens lingüístic" i "cedeix al marc ideològic de Vox". En aquest sentit, la formació socialista de Calvià lamenta que ni tan sols l'exbatle Carlos Delgado "es va atrevir a canviar el reglament". Per això, consideren que "aquest canvi només pot entendre's des del menyspreu a la llengua cooficial i pròpia de les Illes.

Per la seva banda, el president de l'OCB a Calvià, Xesc Sans, ha criticat que es tracta d'un "atemptat contra els drets de qui volen fer servir" el català. Segons ha dit, "és ben palès que la realitat és que hi ha una llengua oficial que és més minoritària" que l'altra llengua oficial i, a partir d'aquí, "qualsevol normativa, reglament o acció que aprovi aquest Consistori que tendeixi a rebaixar, encara més, l'estatus del català és afegir al banyat".

L'OCB estudia denunciar l'Ajuntament

L'Obra Cultural Balear ha informat, a través d'una piulada a través del seu perfil de la xarxa social X (antigament coneguda com a Twitter), que està estudiant emprendre accions judicials contra la decisió de l'Ajuntament de Calvià d'eliminar oficialment el català com a llengua vehicular.

Asseguren, en la piulada, que ja en el passat van presentar al·legacions contra la proposta que ara s'ha confirmat i que "cap agressió contra la llengua catalana no quedarà sense resposta".

stats