Política 26/10/2023

L'OCB retreu l'Ajuntament de Calvià que la nova normativa lingüística és un "atemptat" contra el català: "És afegir al banyat"

El nou reglament elimina el català com a llengua preferent del Consistori

2 min
Ajuntament de Calvià / ARA BALEARS

PalmaEl president de l'Obra Cultural Balear (OCB) a Calvià, Xesc Sans, ha intervingut aquest dijous en la sessió plenària de l'Ajuntament de Calvià per censurar que amb la nova normativa lingüística del consistori, que elimina el català com a llengua preferent, es produeix "un atemptat contra els drets de qui volen fer servir" el català. Segons ha dit, "és ben palès que la realitat és que hi ha una llengua oficial (el català) que és més minoritària" que l'altra llengua oficial, i, a partir d'aquí, "qualsevol normativa, reglament o acció que aprovi aquest Consistori que tendesqui a rebaixar, encara més, l'estatus del català és afegir al banyat".

Sans ha aprofitat per dir que des de l'OCB estan convençuts que el nou reglament de llengües va en contra de la Llei de normalització lingüística i ha desitjat que "tant de bo" es tornàs al "consens i al seny" de l'any 1986, quan es va aprovar aquesta llei. En resposta, el batle del municipi, Juan Antonio Amengual Guasp (PP), ha dit que per a ell "les llengües són per comunicar-se, mai per separar". "La defensa de la llengua és comuna al fet que cadascú és lliure de parlar en la llengua amb què se senti més còmode".

També responent a la pregunta de l'OCB, la segona tinent de batle, Maria Isabel Bonet (PP), ha dit que d'ençà que són al govern municipal no han encarregat cap estudi respecte de l'estat del català al municipi, "com tampoc es va fer els vuit anys anteriors", amb un govern progressista. "A Calvià ens sentim orgullosos de ser un municipi obert al món, un municipi poliglot en què les llengües aixequen ponts, no barreres", ha dit. "Si tenen un estudi propi sobre la situació del català de l'espanyol, o de qualsevol llengua de Calvià, serà presa en consideració i analitzada amb molt d'interès per aquest consistori", ha acabat.

stats