Societat 16/12/2020

Tots els busos del TIB permetran pagar amb targeta bancària a partir de l'1 de gener

Els abonaments, en canvi, deixaran de ser una forma de pagament a partir del 2021

A. T.
2 min
Un autobús TIB a l'estació intermodal de Palma.

PalmaEl director general de Mobilitat i Transport Terrestre del Govern balear, Jaume Mateu Lladó, ha informat aquest dimecres de les novetats al servei de bus interurbà per carretera de la xarxa TIB, que inclouen nous vehicles i connexions i un sistema de tarifes més ampli. Un dels principals canvis és la forma de pagament: a partir de l'1 de gener els passatgers podran pagar directament amb targeta bancària als busos amb el sistema contactless (sense contacte).

"Tot arriba i després de molt de temps de feina hem aconseguit preparar tota aquesta xarxa", ha celebrat Mateu. Des del 10 de desembre un equip de 15 d'informadors fa feina a l'estació Intermodal, l'estació d'Inca, l'estació de tren de Manacor i parades de bus properes, l'estació de la UIB i distintes línies de bus. La campanya es mantindrà fins dia 17 de gener.

El nou sistema tarifari que entra en vigor a partir del primer de gener suposa, a més, un canvi en la targeta intermodal, que ara es converteix en una targeta moneder. Això vol dir que s'hi poden carregar doblers, sense dependre del nombre de salts i sense caducitat. Així, desapareixen els abonaments, que deixaran de ser vàlids també dia 1.

Les tarifes del nou sistema moneder es calculen en funció del nombre de salts del trajecte i també del perfil social de l'usuari (jove, pensionista, membre de família nombrosa, etc.). A aquests descomptes s'hi afegeix un sistema de punts que beneficia els usuaris més fidels, de manera que com més viatges facin més descomptes tindran. La targeta s'haurà de validar en pujar i baixar del bus. Així, s'estalvia temps de càrrega dels viatgers i, per tant, temps de trajecte.

"Els usuaris han d'estar preparats, per això hi ha diferents mitjans per carregar saldo", ha assenyalat Mateu. En aquests moments es pot fer al punt d'informació de l'estació Intermodal, a una màquina d'autovenda, i aviat a la web del TIB. A partir de gener també es podrà fer a bord dels busos i a totes les màquines d'autovenda de les estacions de tren i metro.

Sense integració TIB i EMT

El director general ha explicat també que "és important que els usuaris es donin d'alta a la xarxa del Consorci de Transports, una pàgina web que permet anar comprovant els moviments i els càrrecs de saldo que facin". "És un canvi revolucionari i necessari. Fa més de quatre anys que hi treballam", ha apuntat.

No obstant això, encara no es farà efectiva la fusió entre les xarxes de TIB i EMT de Palma. "El sistema tarifari preveu la integració", ha avançat Mateu, qui reconeix que això "requereix alguns canvis que s'han de fer dins la xarxa EMT i que no estaran a punt a principi de gener". Sigui com sigui, el directiu de la Conselleria de Mobilitat ha assegurat que aquest canvi arribarà al llarg del 2021.

stats