El misteri a les xarxes no s'atura

Buckingham i Kensington perden el control del relat informatiu de la malaltia de Kate Middleton

L'especialista en els 'royals' Rob Jobson critica durament la difusió de la imatge manipulada de la princesa i els seus fills

4 min
El princep Guillem, aquest dimarts, a Sheffield, durant la visita a una de les organitzacions no benèfiques amb què col·labora.

LondresLa "crisi de credibilitat" en què ha caigut el Palau de Kensington des de l'admissió de la manipulació de la imatge de Kate Middleton amb els seus fills no té, de moment, aturador. I les imatges del vídeo borrós que a última hora de dilluns va difondre The Sun, en què se la veia al costat de l'hereu de la Corona, Guillem, sortint de la Windsor Farm Shop el dissabte anterior, "probablement no aturaran les especulacions", en paraules del corresponsal reial Rob Jobson. I és que la falta d'imatges oficials de la princesa de Gal·les des del dia de Nadal de l'any passat i una intervenció quirúrgica pel mig són massa temps i massa llenya al foc en una època de notícies falses i de tota mena de teories de la conspiració fàcilment propagables.

El resultat és que el Palau de Kensington –residència oficial de la parella– ha perdut el control sobre el relat comunicatiu de l'estat de salut de la princesa de Gal·les. I a Internet ha augmentat el volum de les fantasies, fins al punt de parlar ja d'una doble de Kate Middleton en el vídeo.

Ho ha fet fins i tot una presentadora d'esports de la BBC, Sonja McLaughlan, especialitzada en rugbi, que ha afirmat públicament a la xarxa social X: "Pertorbador que diaris com The Times informin d'això com si fos un fet. Titular: «Kate vista en públic per primera vegada», quan clarament no és ella. Com algú ha dit, podrien ser un parell de dobles fent una passejada". I afegia: "Òbviament no és Kate. Alguns diaris ho anuncien com un fet. Però no és ella. Cap teoria de la conspiració, però tot és molt estrany". Sis hores després, esborrava les piulades.

De res tampoc no ha servit la publicació de les metadades del vídeo, que mostraven que es va fer exactament quan i on s'havia informat que s'havia fet: a 1,5 quilòmetres del castell de Windsor, a la Windsor Farm Shop, dissabte passat a la tarda.

Captura de pantalla de la piulada esborrada de Sonja McLaughlan.

"Vivim altres tremps", deia el periodista Rob Jobson, que ha informat sobre els royals des de principis dels anys noranta del segle passat per a l'Evening Standard, i per a diferents mitjans australians i nord-americans, i que és autor de diversos llibres sobre els Windsor, el més recent dels quals sortirà a l'estiu, dedicat a Kate Middleton. "L'única manera de tornar a guanyar-se la confiança és no difondre més imatges falses", ha assegurat, després d'avaluar el perjudici causat a la institució. "I canviar l'estructura comunicativa de la casa reial", ha afegit.

A parer seu, aquest és un dels orígens de tot l'embolic: "Abans només hi havia un cap de comunicació que despatxava directament amb la reina. Ara n'hi ha un al palau de Buckingham i un altre al palau de Kensington, però tot hauria d'estar sota un mateix paraigua. Si no, la gent comença a dir que la fiabilitat de la comunicació del palau és tanta com la de Corea del Nord o l'Iran". En resum, ha reblat, "massa gent despatxant amb massa caps, i el que això provoca és que, en algun moment, es perdi la informació". "És el que ha passat en aquest cas", ha assegurat.

Els mateixos costums que amb Diana

Una de les grans paradoxes de les últimes hores al voltant de Kate Middleton és que la corona britànica ha tornat als vells usos dels anys noranta, quan els tabloides feien l'agost difonent tota mena de notícies sobre els royals, especialment sobre Diana de Gal·les. Així, l'intent de superar l'esmentada crisi de credibilitat s'ha confiat, amb intenció o sense, a un passavolant, en aquest cas a l'autor del vídeo, un tal Nelson Silva, segons la premsa britànica.

"Que ben segur que ha cobrat per lliurar-lo a The Sun", ha afirmat Jobson, en una trobada, aquest dimarts, amb quasi un centenar de periodistes estrangers acreditats a Londres, entre els quals aquest corresponsal. "I el que ha fet és encoratjar la població a fer de paparazzi a canvi de 40.000 euros, tot i que en aquesta ocasió The Sun ha fet un gran favor a la monarquia", favor que les xarxes no s'han cregut.

Més enllà d'entestar-se a guardar silenci i aferrar-se només als dos comunicats oficials –el primer del gener, en què s'informava de l'operació sense especificar res en concret, i el segon del 8 de febrer, en què s'assegurava que la recuperació de Kate Middleton anava bé–, el més paradoxal de la situació és que The Sun ha tornat als vells costums dels noranta: la compra de materials dels royals per fer negoci.

"Error enorme"

El corresponsal reial va insistir en el fet que va ser un "error enorme" difondre una imatge retocada l'11 de març, amb motiu del dia de la mare al Regne Unit. Un fet incomprensible al seu judici perquè la parella té un fotògraf professional, "que costa molts diners als contribuents", Andrew Parsons, que ha treballat per a Guillem i Kate els últims vuit mesos i que havia treballat en el passat per a Boris Johnson quan va ser primer ministre i per a tres altres premiers. "Per què Kate i Guillem no li van demanar a l'Andrew que fes un parell de fotos i després les enviés? El secretari de comunicació del Palau de Kensington no hauria d'haver permès això", ha dit Jobson.

Tres dies abans que Guillem, Kate i els fills agafin vacances fins al 17 d'abril, el príncep es va deixar veure aquest dimarts a Sheffield, en un acte relacionat amb una organització d'ajuda per resoldre el sensellarisme. No va parlar del vídeo, però sí que es va referir a Kate quan se li va preguntar sobre qüestions relacionades amb l'educació: "Aquí ens aventurem al territori de la meva dona. Hauria d'estar asseguda aquí per sentir això", va dir.

stats