Alcohol
Societat 04/11/2022

La botellada perd força a Palma i es concentra als polígons

Les sancions per consum d'alcohol a la via pública no han recuperat les xifres d'abans de la pandèmia i es mantenen a la baixa

4 min
La platja de Palma és una de les zones més afectades per la botellada, juntament amb els polígons.

PalmaLes imatges de reunions massives de joves envoltats de botelles de vidre i plàstic, tassons i bosses de gel ja són història a Palma. Si bé les botellades de fins a 400 persones ja feia prop d'una dècada que havien desaparegut, la pandèmia ha estat la darrera estocada a aquesta pràctica. Malgrat que la normativa municipal ja la sancionava des del 2010, no ha estat fins després de la crisi sanitària que la botellada ha perdut veritablement la força. A hores d'ara, la practiquen majoritàriament grups petits i aïllats de persones a punts dispersos de Ciutat, mentre que les concentracions més elevades es redueixen a tres polígons –Son Valentí, Son Castelló i Can Valero– durant tot l'any, i a la Platja de Palma a l'estiu.

Aquesta és la radiografia que fa l'oficial del Grup d'Acció Preventiva (GAP) Óscar González, que s'encarrega de combatre cada cap de setmana –de dijous a dissabte– la botellada. Segons González, les xifres de persones que cometen aquesta infracció han davallat fins i tot als punts calents, que són els polígons. Com a exemple, exposa el cas de Son Rossinyol, on abans de la crisi del covid-19 podien trobar "macrobotellades de 200 persones". En canvi, ara el màxim que poden arribar a trobar en un vespre són fins a 100 persones en tot un polígon, entre les quals gairebé no troben menors. No obstant això, davant la pregunta de si veu possible arribar a erradicar la botellada en aquests punts és clar: "Al 100%, no. És com la seguretat: al 100% no existeix".

Ara bé, les sancions han ajudat a tallar de bon tros el problema. Les lleus són de 100 euros, mentre que les greus són de 750 i les molt greus, de 1.500. Un dels factors que es tenen en compte per determinar el nivell de la multa és on s'ha comès la infracció, atès que hi ha zones a Palma "especialment protegides, com ara Son Armadams, Portopí i el Terreno", explica l'oficial. "Fa uns 15 anys existia una macrobotellada a tota aquesta zona i al passeig Marítim, fins que es va protegir. N'hi va arribar a haver de fins a 1.000 persones i hi van posar, fins i tot, urinaris. Ningú no sabia què fer. Però gràcies a una normativa clara i les denúncies de les infraccions, el que queda en aquestes zones és residual", argumenta González.

'Modus operandi'

L'agent municipal afirma amb seguretat que "avui dia, a Palma, la botellada està controlada, a diferència d'altres grans ciutats". No obstant això, la Policia Local de Palma no hi ha deixat de destinar recursos, perquè si abans actuaven davant grans concentracions de persones a llocs concrets, ara s'han de desplaçar a diversos punts de tot Palma per combatre aquesta conducta. Des de Dalt Murada fins a Son Gotleu, passant per nombrosos parcs i places: "Ara parlam de fets individualitzats, d'un cotxe amb quatre amics o una família que s'ajunta en un banc del carrer".

Pel que fa al modus operandi del GAP, el responsable explica que abans d'actuar és important saber què es trobaran. Per això, una part clau és tenir controlat el calendari de festes que fan a cada un dels locals que més públic atreu, en el cas dels polígons. Després, és el mateix González qui estudia la zona i la situació per donar instruccions de com intervenir "i fins on cal arribar". "Sempre actuam en grup, podem anar des de cinc policies fins a 12", detalla. Una vegada arriben, continua, l'ordenança els permet sancionar i "intervenir i destruir l'alcohol", la qual cosa dissol automàticament la gent. "Quan es destrueix l'alcohol, s'acaba la festa", manté.

Sigui com sigui, és conscient que "tractar amb gent que va beguda o s'ha drogat és un problema". Per aquest motiu, hi ha "moments de conflicte" en què cada agent del grup ha de fer el seu rol. També per "evitar riscos", el policia municipal opta normalment per identificar infractors en el moment dels fets, però els cita l'endemà a la comissaria perquè acudeixin a recollir la denúncia. "Quan venen al matí, són una persona totalment diferent", assegura.

Botellades massives a l'Arenal

Així mateix, hi ha diferències a l'hora d'actuar segons el lloc on s'està fent la botellada. A diferència dels polígons, on és possible sancionar gairebé tothom, la realitat de la Platja de Palma els obliga directament a dissoldre la gent. "La botellada que es fa a l'Arenal, a vegades, és més massiva. Al juliol, a la zona del final de la Platja de Palma, on limita amb Llucmajor, hi pot haver entre 800 i 1.000 persones. El que feim és dissoldre, no podem denunciar, és impossible", reconeix l'agent.

Això fa que les xifres d'aquest estiu, per exemple, no siguin representatives. Les sancions administratives per botellada s'agrupen dins la tranquil·litat de l'entorn, i en representen prop del 98%, segons l'oficial del GAP. Així, durant la temporada alta d'enguany la Policia Local de Palma ha posat gairebé 2.000 multes per beure alcohol al carrer a Palma, la majoria als polígons i a la zona de Santa Catalina. Cal tenir en compte que aquestes sancions, de vegades, es posen també per altres molèsties, com ara renous, orinar al carrer o deixar fems a la via pública.

En qualsevol cas, González insisteix que les xifres no han tornat al nivell d'abans de la pandèmia, llevat "d'un primer moment en què sí". "La Policia Local va arribar a tancar polígons per la massificació que hi havia, perquè no s'anàs de les mans, i aquells fets no s'han tornat a produir", defensa.

stats