Paratges naturals

Un bosc de fantasia que vol frenar la massificació

El paratge de les Roques Encantades, entre la Garrotxa, la Selva i Osona, cada vegada rep més visitants i l'Ajuntament treballa per posar-hi fre

3 min
Passejant pel bosc màgic de les Roques Encantades, que forma part del municipi de les Planes d'Hostoles (Garrotxa).

Les Planes d'Hostoles (Garrotxa)Durant la tardor, milers de visitants d'arreu freqüenten el paratge natural de les Roques Encantades, un bosc frondós de tons ataronjats, on, entre una catifa de fulles seques, s'alcen del no-res diverses pedres de grans dimensions, de formes sinuoses i cobertes de molsa. Es troba dins de la serralada de Collsacabra, entre la Garrotxa, Osona i la Selva, al municipi de Les Planes d'Hostoles. En els últims anys, pel boca-orella, l'auge de les aplicacions de rutes i els anuncis a les xarxes socials, s'ha donat a conèixer i ha guanyat molt d'interès entre els amants del paisatge tardoral, que ja no només visiten la famosa fageda d'en Jordà, sinó que també fan parada en aquest indret.

A les Roques Encantades s'hi pot accedir des de l'aparcament del santuari de La Salut o des del coll de Condreu, venint de Susqueda. Des dels dos punts, la ruta és fàcil i accessible, planera i d'una hora de durada, amb miradors privilegiats, ideal per venir en família, jugar i enfilar-se entre les pedres. En els caps de setmana de tardor, hi passen de mitjana unes 700 persones cada dia i, a l'hivern, tot i que el pic no és tan elevat, l'afluència també és important. És per això que, des de fa setmanes, l'Ajuntament de Les Planes d'Hostoles treballa per controlar l'accés el bosc i evitar malmetre el medi natural.

"Hem delimitat el camí perquè els visitants no caminin pels marges i degradin altres espais, i hem senyalitzat amb cordes les roques que havien patit més danys", comenta l'alcalde Marc Puig, que afegeix: "El següent pas, previst pel febrer, serà organitzar una taula de treball entre els dos restaurants de la zona, els agents rurals i els guies de Collsacabra per buscar solucions de cara a la pròxima tardor". I conclou: "El bosc és com un conte de fades, et sents molt petit davant d'aquestes roques immenses, i el que pretenem és que la gent pugui gaudir-ho amb silenci, contemplant l'entorn amb respecte". El detonant de les primeres mesures del consistori va ser l'accident d'un menor durant el pont del 12 d'octubre, que es va precipitar de dalt d'una de les roques. També s'han produït algunes actituds incíviques, amb pintades amb esprai, rascades a les pedres o robatoris de molsa.

Bosc de les Roques Encantades, a Sant Feliu de Pallerols. / LLUCIÀ GAROLERA

Llegenda del dimoni i l'origen marítim de les pedres

La singular orografia del paratge dona peu a inventar contes i historietes populars ambientades entre les pedres. Les llegendes expliquen que un dimoni molestava els vilatans tirant rocs pendent avall fins que un àngel el va encadenar, i, llavors, fades i follets van habitar el bosc. L'explicació científica, però, demostra que les roques tenen milions d'anys i provenen del mar.

"Conec aquesta zona des de fa molt de temps, ara feia cinc anys que no hi anava, i em va sorprendre la quantitat de gent i les mesures de control que encerclaven les roques, no m'hi vaig trobar tan a gust com la primera vegada", explica la Marta, que va visitar el bosc el novembre. La Rosaura, de Sabadell, va conèixer les Roques Encantades per recomanació d'una amiga i, com que era conscient de la massificació, va aprofitar per anar-hi aquest desembre entre setmana: "Estava quasi sola, era un privilegi, ho vaig trobar molt màgic i preciós", recorda. Això sí, tot i que el camí era molt net, les pintades a les roques van ser una sorpresa negativa: "No entenc com la gent no és capaç de respectar la natura i ho embruta tot", critica.

La majoria dels camps i camins d'aquest paratge estan dins de l'explotació ramadera del Mas Masnou, que pastura vaca bruna del Pirineu, ovella i cabra ecològica. En Jordi, propietari de la granja, corrobora l'augment de visitants: "L'únic efecte negatiu és que a vegades ens trobem els tancats de les vaques oberts i això em posa de mal humor. Ara bé, la majoria de gent és responsable, venen a preguntar i fan fotos al bestiar –explica–. Fem una feina dura, així que sempre és una bona notícia que vinguin persones de fora a descobrir el nostre món i els puguem explicar el que ens agrada", certifica.

Paral·lelament a les mesures per evitar la gentrificació de les Roques Encantades, l'Ajuntament de Les Planes d'Hostoles també treballa per abordar un segon focus que ha sumat visitants. Són els gorgs del riu Brugent, que a l'estiu, són plens a vessar. El consistori busca la manera de controlar l'accés pensant en els mesos vinents.

stats