Sant Antoni 2024
Societat 17/01/2024

El bon temps du més gent a Completes i als foguerons d’Artà

Hi ha hagut fogueres que han començat a cremar abans de l’anada a l’església, desmarcant-se de la tradició

Tomeu Caldentey Vives
2 min
L'església s'ha omplit per acollir les Completes

ArtàLa calor també s’ha fet sentir com una de les protagonistes de Sant Antoni. Del matí a la nit, de l’Acapte a les Completes, la participació a la festa grossa d’Artà ha estat fins i tot superior a la que hi sol haver, que sempre és multitudinària. Era un comentari que s’hi escoltava: el bon temps ha fet encara més festa de la festa.

També ha estat l'any que més gent hi havia a l’anada a Completes. Tot i així, el camí a l’església s’ha fet de manera certament ràpida i amb poques aturades, si es compara amb altres anys. No ha passat el mateix a la baixada per fer la volta a alguns dels foguerons habituals. Especialment, hi ha hagut una aturada important, al carrer d'Antoni Blanes, quan els dimonis no sentien bé la banda i els membres d’aquesta no podien avançar per acostar-s’hi amb tanta gent com hi havia.

En tot cas, cal destacar els membres de l’obreria, batle i clavaris, que un any més han tornat a fer una cadena humana amb l’objectiu que, en els carrers més estrets, es pogués aconseguir mantenir una certa distància entre la gent i la banda de música i els dimonis.

Mentre l’interior de l’església presentava un ple absolut per a les Completes, a fora, els dimonis havien de ballar amb el llum dels mòbils, ja que hi havia fanals apagats.

Pel que fa als foguerons, n’hi ha hagut que han començat a cremar fins i tot abans de anar cap a Completes, una pràctica que difereix de la que es recomana al programa oficial i de la tradició que s’havia mantingut fins ara.

I sí, el moment del glosar s’ha fet present al voltant dels foguerons, entre torrada i torrada. Diversos grups, joves i no tan joves, han cantat gloses tradicionals i altres de més verdes, d’aquelles que un temps només es permetien aquest vespre. Algunes de les gloses noves de tema artanenc han fet referència a l’anul·lació de la cavalcada dels Reis al municipi d’Artà per la previsió de mal temps que finalment no hi va haver.

stats