Sant Antoni 2024
Societat 16/01/2024

Artà torna a cantar ‘Sant Antoni és artanenc’

Com sol ser habitual, entre la gernació participant, la majoria és del municipi

Tomeu Caldentey Vives
3 min
Xisco Sansó 'Mosca' ha encarnat un any més el dimoni gros d'Artà

ArtàArtà torna a celebrar amb devoció i sentiment Sant Antoni. I ho torna a fer amb especial seguiment als dos dimonis artanencs. Les camises blanques amb el mocador vermell s’han tornat a donar cita poc abans de les 9 h del matí davant la casa del Trull. Enguany és Mn. Joan Servera, capellà de l’obreria, a qui ha tocat posar la casa per al berenar previ amb obreria, clavaris, banda de música, regidors de l’Ajuntament i col·laboradors importants de la festa, i també perquè els dos dimonis es posassin les caretes i els seus vestits negres i esquelètics.

I, com sempre, ben puntuals a les 9 h, les trompetes de l’Associació Musical Banda de Música d’Artà han començat amb les primeres notes de la cançó santantoniera artanenca, que durant tot el matí sonarien durant successius balls. I els dos dimonis, encarnats un any més per Xisco Sansó Mosca, en el cas del Dimoni Gros, i Biel Ferriol, en el cas del Dimoni Petit, han fet el primer ball d’enguany, envoltats d’una gernació que feia 12 mesos que esperava amb ànsia aquest moment. La ubicació, vora la plaça del Conqueridor, ha facilitat que més gent pogués veure aquest primer ball. Han ballat amples, ja que quan toca que la casa del Trull sigui la dels altres dos obrers, en trobar-se en uns carrers més estrets, menys

gent en pot gaudir.

Les camises blanques amb el mocador vermell s’han tornat a donar cita poc abans de les 9 h davant la casa del Trull.

Tot i que els dimonis, amb la seva canyaferla, han intentat fer el cercles per poder ballar més amples, en alguns casos ha estat més fàcil que altres. On han pogut ballar millor ha estat a les diverses escoles del poble, ja que des de fa uns anys només hi entren dimonis, l'obreria, la banda i els nins amb els seus familiars més directes. Enguany, en el cas del col·legi concertat Sant Salvador també s’ha fet així, ja que era l’única escola que permetia entrar tothom qui cabés al seu pati.

Fets que han succeït a llocs especials i emotius han tornat a ser el ball a la residència de persones grans o el ball de l’Ajuntament, entre d'altres. I és que l’acapte (així s’anomena tota la volta del matí amb els diferents balls, ja que antigament servia també per recaptar doblers per al sant i poder mantenir la festa) ha recorregut una cinquantena de carrers del nucli d’Artà durant més de set hores, i ha acabat més enllà de les 16 h.

La gernació que no s’ha volgut perdre la celebració a Artà era majoritàriament del municipi, però també hi han arribat busos de Manacor i altres indrets propers, ja que és el poble del Llevant de Mallorca que comença la festa més prest, de bon matí. Llavors, quan s’ha atracat més el migdia, s’ha notat una baixada de joves i no tan joves, que han tornat als seus pobles a celebrar les festes respectives, com sol passar cada any.

Les herbes dolces, enguany amb el nou disseny i formulació de Licors Moyà, la major empresa artanenca, han tornat a ser presents a la festa. El batle, Manolo Galán, ja havia dit dies enrere a la ràdio municipal que cal deslligar-se del binomi “festa-alcohol” i apostar més pel de “festa-glosa”. De fet, s’han tornat a sentir les gloses tradicionals, com per exemple la que diu “A dalt del puig Colomer / hi trobaren un avenc. / Ni murero ni pobler, / Sant Antoni és artanenc” o l’”Assistiu...”, entre d'altres. El vespre, als foguerons, segur que sortiran les cançons noves o les més verdes.

Una de les novetats d’aquest 2024 ha estat l’estrena de l’obrer Pep Lluís Gil (Artà, 1988), que ha manifestat que no li ha costat gaire assumir aquesta tasca, ja que des de ben petit ho ha viscut de prop i de ple. Ha agafat el relleu del seu pare, Pere Pep Gil, que l’any passat va fer el seu darrer Sant Antoni com un dels organitzadors de la festa, tasca que va assumir durant 30 anys, a més de 17 anys més d’ajudant a l’obreria.

stats