Societat 02/06/2022

El BOIB publica ajudes de 2,8 milions per a la implantació d'energies renovables

Entre les actuacions subvencionables es troben aplicacions per a la producció de fred i calor en edificis i en processos industrials

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'unes plaques solars.

PalmaEl Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) ha publicat aquest dijous les ajudes per a la implantació d'energies renovables tèrmiques en diferents sectors de l'economia balear, que ascendeixen a 2,8 milions d'euros, finançats pels fons Next Generation de la Unió Europea.

Aquestes ajudes van ser aprovades el desembre de 2021 pel Consell de Ministres a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a fi de promoure el desplegament i incorporació de les energies renovables tèrmiques en els sectors de l'economia, incloent-hi el sector residencial i el sector públic, segons recull Europa Press.

Les ajudes estan centrades en dos programes d'incentius: un destinat a la realització d'instal·lacions d'energies renovables tèrmiques en els sectors industrial, agropecuari, serveis i altres sectors econòmics, i un altre enfocat en la realització d'instal·lacions d'energies renovables tèrmiques en edificis no residencials, establiments i infraestructures del sector públic.

Amb aquestes ajudes es permetrà la posada en marxa d'instal·lacions d'energia solar tèrmica, geotèrmica, energia ambient, biomassa i microxarxes de calor i fred de menys d'un megawatt de potència, que duguin a terme la seva activitat entre 2022 i 2025.

Actuacions subvencionables

Entre les actuacions subvencionables es troben aplicacions per a la producció de fred i calor en edificis —aigua calenta sanitària i climatització— i en processos industrials —neteja, assecat, banys tèrmics per al tractament de superfícies, serveis de bugaderia, rentat de vehicles, pasteurització i conservació de productes peribles, climatització de naus d'ús industrial, bestiar i hivernacles.

Entre els costos subvencionables s'inclouen, entre d'altres, la inversió en equips i materials, els costos d'execució de les obres o els sistemes de control i monitoratge, tant de la producció com de la demanda d'energia tèrmica, així com l'obra civil necessària per a l'execució dels projectes.

L'ajuda atorgada cobrirà el 70% d'aquests costos en el sector públic i fins al 50% en el cas de petites empreses, i en tots dos àmbits s'incrementarà un 5% en zones de repte demogràfic: municipis de fins a 5.000 habitants i municipis no urbans de fins a 20.000 habitants amb nuclis de població de menys de 5.000 habitants.

El termini per presentar les sol·licituds a Balears comença el 20 de juny i acaba el 31 de desembre de 2023 o fins al possible esgotament, dins d'aquest període, de la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria.

stats