Testimoni de la Colònia de Sant Pere: "Els carrers pareixien torrents"

El batle d'Artà, Manolo Galán, demana als veïns que no surtin de casa seva

Bel Sansó ha sofert les inclemències de les fortes pluges d'aquest dimarts vespre, després que els murs dels veïns hagin caigut dins el seu jardí. El torrent carregat d'aigua va cercar per on sortir, utilitzant una antiga síquia ara urbanitzada per diversos edificis. "Tota l'aigua va venir del corral i va negar completament les cotxeries, però sort que les portes són grans i estaven obertes de manera que l'aigua podia sortir", explica Sansó.

Un altre testimoni també ha parlat a l'Ara Balears sobre els esdeveniments ocorreguts aquest dimarts a la comarca de Llevant. És Marian, qui fa més de 40 anys que viu a la Colònia de Sant Pere. "Quan venia d'aparcar, el veí de dalt va veure que l'aigua m'arrossegava i va baixar per ajudar-me, pareixia una pel·lícula". 

Marian ha explicat que els fets d'aquest dimarts "no s'havien vist mai, ni tan sols a l'any 2001 quan va haver-hi el cap de fibló". Aquest testimoni ha informat també que va començar a ploure de manera continuada i amb molta intensitat. Quan anava en direcció a casa seva, a Montferrutx, va veure que estava entrant aigua per la porta. "Alguns dels carrers pareixien torrents", declara Marian. 

 

El batle d'Artà,  Manolo   Galán , ha demanat precaució a la gent i que no surti de casa. "Per a avui hi torna a haver previsió de pluja", adverteix. Ho fa des de la Colònia de Sant Pere, on la màxima prioritat aquest matí era  "restablir les comunicacions per carretera per permetre l'accés als serveis d'emergències", ha explicat a l'ARA Balears. A les 11 h s'ha confirmat que es reobre al trànsit i els cotxes ja hi poden circular.

A la carretera entre Artà i la Colònia, l'aigua s'ha enduit  un pont, i ja a la zona costanera ha xapat dues plaques d'asfalt, explica el batle. "Tenim carreteres complicades", ha afirmat.

 

Malén Santandreu, una de les persones perjudicades per la tempesta, destaca l'organització dels veïns per moure's entre la Colònia, Betlem i l'Estanyol amb jeeps i cotxes fins que els bombers varen arribar. "Esperàrem que l'aigua deixàs de baixar amb tanta de força i poder ajudar-nos, ja que hi havia nins i persones grans que necessitaven ajuda", declara Malén. 

El torrent d'Artà també s'ha desbordat i ha deixat molts de danys materials. Manolo   Galán  ha fet una crida a la població perquè  quedi a casa, atès que "és la millor manera de facilitar les tasques a Protecció Civil, la Policia i la Guàrdia Civil".

A Artà, precisament, hi ha una de les víctimes mortals de les inundacions. Es tracta de l'exbatle Rafel Gili, pare del també exbatle d'El Pi,  Tolo  Gili. L'aigua l'ha sorprès al soterrani de casa seva.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF