Coronavirus
Societat29/03/2021

Les Balears rebran quasi 100.000 vacunes de Pfizer a l'abril

Aquesta setmana n'arribaran 22.570 dosis i Salut preveu haver vacunat tots els majors de 80 anys després de Setmana Santa

Les Balears rebran 99.450 vacunes contra el coronavirus l'abril, perquè la Conselleria de Salut espera que arribin 23.400 dosis de Pfizer setmanals i un enviament addicional de 5.850 vaccins d'aquesta empresa, segons ha anunciat aquest dilluns la directora d'Assistència Sanitària del Servei de Salut, Eugenia Carandell. A més, aquesta darrera setmana de març n'arribaran 22.570, de les quals 6.900 seran de Moderna, 2.800 d'AstraZeneca i 12.870 de Pfizer.

"La previsió és que amb l'arribada d'aquestes vacunes puguem assolir el ritme de creuer desitjat", ha comentat Carandell, que també ha previst que a la segona quinzena d'abril tots els majors de 80 anys estiguin vacunats. Actualment, el 49,48% d'aquestes persones han rebut la primera dosi i el 12,34% la segona. Carandell ha recordat que les Balears tenen capacitat per administrar fins a 260.000 vacunes setmanals entre els dispositius d'Atenció Primària, els centres de vacunació massiva habilitats, la incorporació d'hospitals i l'ajuda que hipotèticament podria donar la medicina privada si fos necessari demanar-la.

Cargando
No hay anuncios

L'assessora del Govern per al desconfinament, Marga Frontera, ha advertit que a les Balears es registra una "tendència a l'alça" pel que fa al nombre de contagiats de covid-19. Aquest cap de setmana s'han detectat 102 casos positius, mentre que set dies abans foren 68. La incidència acumulada a 14 dies aquest dilluns se situa en 56,90 casos per cada 100.000 habitats a les Illes: 60 a Mallorca 60; 33 a Menorca; 20 a Eivissa i 33 a Formentera. Pel que fa a la incidència acumulada en els darrers set dies és de 29 casos per 100.000 habitants a les Balears: 30 a Mallorca, 16 a Menorca, 11 a Eivissa i vuit a Formentera.

Frontera també ha assenyalat que la gran majoria de nous casos de coronavirus registrats a les Illes estan relacionats amb brots identificats i que cada vegada afecten més contactes estrets a causa de l'increment de la mobilitat. Si abans eren entre 10 i 16 persones per cada brot, ara hi ha 30 afectats, ha apuntat, i ha afegit que estan relacionats amb les reunions socials i l'àmbit laboral. En els darrers set dies s'han notificat 19 brots que han afectat 121 persones i han generat 339 contactes estrets que estan en quarantena.

Cargando
No hay anuncios

L'assessora ha comentat que el fet de relaxar-se és una actitud comprensible, però té "aquestes conseqüències", i que els contagis creixen com més gent de diferents grups de convivència es mesclen ara que la soca britànica és més present a les Balears. Frontera ha comentat que ara els brots estan controlats, però ha advertit que si continuen augmentant sempre existeix el perill de perdre el control de la pandèmia.

D'altra banda, Eugenia Carandell també ha criticat que l'epidemiòleg i polític del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD), Karl Luterbach, acusàs el Govern de mentir amb la pandèmia. Luterbach va afirmar a la cadena Maybrit Illner que les autoritats sanitàries han detectat la variant brasilera més perillosa (P1) a Mallorca i ho han amagat. Carandell ha dit que aquestes declaracions la varen indignar perquè "és intolerable" que es qüestioni la feina del Servei de Microbiologia de l'hospital Son Espases, que "fa un any que treballen sota pressió i han estat capaços de diagnosticar i donar una resposta".