Societat 11/12/2019

A les Balears hi ha gairebé tantes prostitutes xineses com d'espanyoles (i cada cop en són més)

La Guàrdia Civil ha iniciat inspeccions a locals de massatge asiàtic a Calvià per investigar possibles casos de tràfic de dones

Alba Tarragó
3 min
Palma, Calvià i Sant Antoni són els municipis amb més prostitució, segons IBDona

PalmaEl nombre de dones en situació de prostitució d'origen xinès se situa pràcticament al mateix nivell que el d'espanyoles a les Balears, segons dades de 2019 de Metges del Món (MdM). Tot i que no n'ha oferit dades concretes, el tècnic d'intervenció de l'organització, Miguel Ángel Benítez, ha assenyalat aquest dimecres en les III Jornades sobre prostitució a Calvià que la "demanda" de moda són les prostitutes orientals. Per aquest motiu, la Guàrdia Civil ha començat a inspeccionar locals de massatge asiàtic a la zona de Calvià –davant la sospita que hi hagi casos de tràfic de persones darrere–, però encara no n'ha detectat cap cas.

Arran dels casos que MdM ha trobat a diferents pàgines web o aplicacions mòbils, com ara Nuevo Loquo, Fóllate Mallorca i Sustitas, han pogut constatar que "el primer que sol·liciten els prostituïdors és que les dones siguin d'origen asiàtic". No obstant que es publiciten com a japoneses o tailandeses, Benítez assegura que després de contactar amb diversos perfils, han comprovat que "el 100% són xineses".

Davalla la prostitució de carrer

A diferència de la resta de nacionalitats, diu el tècnic de Metges del Món, "les xineses sempre et donen la seva localització exacta quan els la demanes a través d'internet". Si bé amb la resta de dones que exerceixen la prostitució hi contacten com a organització, amb les d'origen xinès preferixen fer-ho com a clients, precisament per aquest motiu. "No les trobam a locals de massatges o ungles, són a pisos i n'hi ha molts a tota l'illa", alerta Benítez.

En aquesta línia, Metges del Món també ha pogut comprovar que "a Palma, per primera vegada, s'han invertit les dades", atès que han accedit a moltes més prostitutes "a través de pisos i cases que al carrer i als clubs". D'acord amb Benítez, això "dificulta la tasca de les entitats a l'hora d'entrar-hi i estar-hi el temps suficient per vincular les persones a situacions de prostitució".

D'aquesta manera, el treball sexual esdevé de cada vegada un món més hermètic i internet hi juga un paper essencial. "El proxenetisme s'ha adaptat a la nova realitat; ara poden captar dones i nines amb facilitat, amb un sol dispositiu mòbil i sense necessitat de moure's", adverteix Benítez. El tècnic subratlla el cas de la pàgina web Mallorca69, que s'anuncia per tota l'illa: el seu nom es pot veure imprès en color vermell i entre dos cors a tall de grafit a qualsevol mur, assegura l'activista.

"El primer que t'ofereix és un mapa de les Illes Balears amb fotos reals, que es pot ampliar fins a arribar a veure el carrer i la fitxa de les persones que s'hi anuncien", explica Benítez. Aquest fàcil accés apunta que és especialment perillós per al jovent, atès que qualsevol al·lot o al·lota amb un mòbil que vegi el grafit pot trobar tota aquesta oferta.

En canvi, "a Calvià la prostitució funciona de manera diferent: l'oferta està més orientada a hotels, vaixells, iots...". Segons Benítez, és molt freqüent trobar-se anuncis on la persona en situació de prostitució dona l'opció de traslladar-se a aquest municipi per oferir els seus serveis. A banda d'això, recorda que si bé aquests casos poden ser considerats de "prostitució de luxe, no estan exempts de caure en el tràfic de persones".

El repte del turisme sexual

Juntament amb Calvià, Palma i Sant Antoni (Eivissa) concentren la majoria de casos de prostitució a les Balears, d'acord amb la tècnica de l'IB-Dona Susana Ortega. "A les Illes la prostitució està estretament lligada amb el model turístic i augmenta significativament durant la temporada alta", ha afegit durant la intervenció a les jornades.

Una de les dades concretes que van poder extreure arran de l'estudi previ al Pla autonòmic per la lluita contra el tràfic de dones i nines amb fins d'explotació sexual i l'abordatge de la prostitució a les Illes Balears (2019-2022) va ser que "Calvià és el municipi de Mallorca on hi ha més dones en situació de prostitució que treballen a pisos i clubs", diu Ortega.

A banda d'això, la regidora de Cohesió Social, Igualtat, Comunicació i Policia Local de Calvià, Nati Francés, ha volgut puntualitzar que "la demanda de prostitució no es limita a uns quants hooligans durant l'estiu", sinó que la població local també l'alimenta. Tanmateix, reconeix que l'alcohol afavoreix aquesta demanda, ja que "si bé no tots els turistes que consumeixen prostitució venen amb la intenció de fer-ho, quan s'engaten se'ls ocorre fer-ho".

En aquest sentit, Francés ha destacat la importància que té la col·laboració amb els hotels, on cal una formació de tot el personal per detectar aquests casos. "Hi ha una certa resistència al canvi de model", declara l'edil, qui confia "en el canvi generacional" a les direccions hoteleres, que porten "una nova perspectiva".

stats