Societat 09/12/2021

Les Balears, presents en una cimera de les Nacions Unides per protegir la Mediterrània

El Cercle Mallorquí de Negocis ha promocionat les Illes com a lloc clau per combatre la crisi climàtica mitjançant el projecte d'Alcúdia Tech Mar

ARA Balears
2 min
Els delegats del Cercle Mallorquí de Negocis, Marga Gual i Arcadio Barbas, a la conferència de Turquia.

PalmaEl Cercle Mallorquí de Negocis (CMN) ha promocionat les Balears com a lloc clau per combatre la crisi climàtica durant la conferència dels membres signants de la convenció de Barcelona, celebrada aquesta setmana a Turquia. Es tracta del principal encontre sobre medi ambient i desenvolupament sostenible per prendre mesures que afavoreixin la conservació de la Mediterrània. De fet, aquest dijous dematí ha estat aprovada la designació de tota la regió com una Àrea de Control d'Emissions per a òxids de sofre (SECA), amb l'única excepció de la zona d'espera del canal de Suez. La mesura entrarà en vigor l'1 de gener del 2025, segons ha informat el cercle.

El president del CMN, Bartomeu Rosselló, que és enginyer, explica que han iniciat converses perquè el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (conegut com a UNEP segons l'acrònim en anglès) disposi d'una subseu a Mallorca. El cercle ha estat acceptat com a membre del programa, i Rosselló assegura que això suposa una "fita transcendental" per a les Balears, perquè l'entitat és present en un centre de presa de decisions cabdals per al futur de la regió.

L'enginyer ha liderat l'equip que ha redactat l’Alcúdia Tech Mar–Mediterrània Activa. Es tracta d'una proposta municipal de transformació i evolució cap a un model productiu sostenible per descarbonitzar la mar reconvertint la central elèctrica d’Alcúdia. La recuperació d'aquest espai degradat ha de servir per convertir-se en un pol d'atracció d'organismes internacionals.

El projecte, que rep el suport del Govern per rebre part dels fons europeus, ha estat presentat a la conferència de Turquia a través d'un vídeo disponible en català i anglès. El cercle, a més, ha defensat la declaració de la mar balear com a Zona Marina Especialment Sensible.

stats