Sostenibilitat
Societat 24/01/2024

Les Balears no avancen prou cap a un model més sostenible, segons el Fòrum de la Societat Civil

L'entitat ha presentat un visor web que permet consultar en línia dades oficials sobre aquest procés de canvi

ARA Balears
1 min
El Fòrum de la Societat Civil han presentat el visor de l'Observatori de les transicions

PalmaLes primeres conclusions de l'Observatori de les Transicions mostren que les Illes Balears no estan avançant adequadament cap a un nou model econòmic, ecològic i social. Si bé es veuen alguns brots verds en l'apartat ambiental, les Balears, en general, no avancen prou, ja que es continua "pel camí del model insostenible que ja coneixem", segons expliquen a les conclusions del treball els membres del Fòrum de la Societat Civil, responsables d'aquesta iniciativa.

El Fòrum, conformat per 22 entitats ciutadanes de Mallorca, ha presentat el Visor de les Transicions, que mostra en línia les dades dels indicadors recollits i les conclusions que se n'extreuen. Els indicadors es troben agrupats per temàtiques i recullen dades procedents de fons oficials.

Segons el Fòrum, en l'àmbit social, les Balears han iniciat una transició només en 5 dels 32 indicadors estudiats; en l'apartat ambiental, sí que s'ha engegat aquest procés, en 21 dels 33 ítems, i en l'econòmic, la transició s'ha posat en marxa en 15 dels 46 indicadors. Els membres de l'organització Jaume Garau i Juanjo Suárez han presentat aquesta eina per mostrar l'evolució de les Illes cap a una societat "més resilient, forta, justa i adaptada al canvi climàtic o si es fan regressions de qualsevol mena".

El 2021, el Fòrum va engegar una primera edició del projecte de l'Observatori de les Transicions, que proposava l'impuls d'una xarxa col·laborativa per compartir informació, generar noves estadístiques i compartir tasques de formació i gestió del coneixement de seguiment cap a un futur sostenible. Per fer-ho, l'Observatori treballa sobre temes clau dels quals cal fer un seguiment.

La feina continuarà aquest 2024 amb 13 equips intergeneracionals, liderats per experts en els temes tractats, amb la idea d'incorporar les dades de 2023 al visor.

stats