Fons Europeus
Societat 05/09/2022

El Fòrum de Societat Civil presenta 64 projectes al Govern per impulsar "un nou model econòmic i social"

L'entitat vol aprofitar "l'oportunitat excepcional" de mecanismes com els Fons Europeus per executar els recursos

ARA Balears
2 min
El Fòrum de la Societat Civil.

PalmaEl Fòrum de la Societat Civil ha presentat aquest dilluns una bateria de 64 projectes a l'Oficina d'Inversions Estratègiques (OIE), dependent de la Conselleria de Fons Europeus, liderada per Miquel Company, amb l'objectiu d'impulsar "un nou model social, econòmic i ambiental" a les Balears. Les propostes van des d'una major empenta a l'hidrogen verd fins a un impuls de l'agricultura ecològica i la prevenció i canalització del malbaratament alimentari.

L'entitat, amb un grup de professionals liderats per l'arquitecta i urbanista sostenible Aliana Rodríguez, vol que el Govern doni suport així a la primera Aliança Pública i Privada Transformadora (APPT) per desplegar-la en els pròxims sis anys. "Aquesta metodologia nova i pionera a les Illes de finançament permet a la societat civil organitzada accedir al finançament públic", sostenen des del Fòrum.

La intenció de l'entitat és aprofitar la presència "d'oportunitats excepcionals" per executar els recursos, com els Fons Europeus. "El marc de l'APPT permetria incloure projectes impulsats per tots els sectors de la societat balear", explica el Fòrum en una nota de premsa. Així, es vol aprofitar aquest marc inicial per impulsar noves accions a partir de la mateixa societat. En aquest sentit, aquest dilluns ja s'ha entregat al conseller de Fons Europeus la bateria de projectes.

Amb la posada en marxa de la iniciativa, les Balears s'assimilen a les Canàries, que ja han iniciat el mateix procés. "Els dos arxipèlags, amb les seves singularitats, però també amb reptes compartits (com l'excessiva dependència del turisme), podrien ser pioneres en la transició ecosocial", ha assenyalat el Fòrum de la Societat Civil.

L'entitat, sense ànim de lucre, es va fundar fa dos anys a partir d'una agrupació d'entitats cíviques, i hi són presents associacions com Tramuntana XXI, l'Obra Cultural Balear (OCB), l'Associació per la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) i el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB).

stats