Societat 05/07/2023

Les Balears, l'autonomia on més dones acaben els estudis universitaris

La dada negativa és que les Illes són la comunitat on més joves, un 23%, deixen la carrera durant el primer any

ARA Balears
2 min
Alumnes accedint a un edifici de la UIB.

PalmaLes Illes Balears són la comunitat autònoma on més dones estan matriculades i acaben els estudis universitaris, amb un 59,6% i un 65,2%, respectivament. Així ho determina l'informe Les universitats espanyoles. Una perspectiva autonòmica 2023, presentat per la Fundació Àcid. Una altra dada curiosa és que les Illes són la tercera comunitat amb menor proporció de titulats en STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics ), amb un 16%, enfront del 22% de mitjana de tot l'Estat. Però la dada positiva és que és la quarta pel que fa a presència relativa de les dones en aquests estudis (38%).

Pel que fa a l'abandonament escolar durant el primer any de carrera, les Balears també lideren, amb un 23% dels alumnes, enfront del 17% estatal. Pel que fa a aquells estudiants que acaben la carrera en el termini teòricament previst, també se situen a la coa, amb el 30% dels casos, enfront del 41% estatal.

Els investigadors més joves

El Personal Docent Investigador (PDI) de les Illes Balears és també el més jove de l'Estat, amb una edat mitjana de 47,6 anys. Això fa que també hi hagi un menor percentatge de treballadors en edat de poder-se jubilar, amb un 13% de persones amb 60 anys o més. A més, el nombre de PDI s'ha incrementat un 20,6% entre els cursos 2016-2017 i 2020-2021.

Pel que fa a les característiques concretes del mercat laboral, el sector amb més treballadors a temps complet és el dels serveis (94%); el que té més estabilitat, el de Salut (92,3%), i aquell en el qual els empleats tenen la base de cotització més alta, el d'Enginyeria, Indústria i Construcció, amb 31.275 euros anuals. A més, l'estudi també constata que les dones tenen millors retribucions que els homes en l'àmbit de les Arts i les Humanitats (un 17% més) i les Ciències (un 8% més).

stats