Societat 21/04/2020

Les Balears sumen 20 nous contagis i quatre morts més per coronavirus

La Conselleria de Salut ha informat que s'ha posat en marxa un estudi sobre la salut mental dels sanitaris

M. Fuster
4 min
Sanitària classifica les mostres de covid-19 a Son Espases

PalmaEl Ministeri de Sanitat ha informat aquest dimarts de l'evolució diària de la pandèmia a les Illes. Respecte d'aquest dilluns, les Balears han detectat 20 nous casos de coronavirus i quatre persones més han mort amb la malaltia. D'altra banda, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha assegurat que la situació es manté estable i ha informat que s'ha posat en marxa un estudi sobre la salut mental dels sanitaris.

Crida l'atenció que no s'ha comunicat cap alta mèdica de malalts amb covid-19, just un dia després que l'Arxipèlag superàs les 1.000 persones curades. Arranz ha assenyalat que aquest fet no respon a res més que a l'evolució dels malalts. D'altra banda, ha destacat com a notícies positives que en relació amb ahir dilluns hi ha menys persones hospitalitzades i la xifra de persones a cures intensives és la mateixa.

El nombre de malalts amb coronavirus actius és de 642, cosa que significa un increment en un dia de 16 nous malalts, ja que la xifra d'aquest dilluns de persones ateses pel servei de salut ascendia a 626.

Arranz, en resposta al fet que des de dia 13 d'abril el nombre de pacients actius només ha baixat dos dies, ha comentat que aquesta tendència pot estar relacionada amb els casos detectats a les residències. "Si feim una acció per detectar treballadors essencials, augmenten les deteccions, cosa que desvirtua la situació real de la pandèmia", explica.

L'augment de 20 casos representa un increment d'un 1,1% sobre el total de 1.808 positius a les proves de coronavirus, 1.707 de les quals han estat efectuades amb PCR i la resta, 41, amb tests d'anticossos. La xifra de persones que han superat la malaltia es manté en 1.005, i el nombre de morts amb covid-19 ascendeix a 161 persones.

Un estudi sobre l'estat mental dels sanitaris

Arranz ha avançat que s’ha posat en marxa un estudi sobre la situació de la salut mental dels sanitaris. "Es poden imaginar que estan preocupats com qualsevol ciutadà i també tot el que significa fer feina cada dia amb possibles infectats o que tenen la malaltia".

Arranz ha informat que dels 20 nous contagis comunicats aquest dimartd, dos són personal sanitari. Des de l'inici de la pandèmia a les Illes s'han detectat un total de 308 casos positius entre els professionals que fan feina als centres sanitaris, un 17% dels 1.808 casos que s'han detectat en total a les Illes fins ara. A hores d’ara hi ha 141 professionals sanitaris que són positius actius, xifra que representa menys de l’1% dels 16.000 professionals que fan feina a la sanitat de les Illes Balears. Un total de 268 estan en vigilància activa.

Noves mesures i desconfinament

Arranz ha confirmat que el Govern balear ha traslladat al govern central un esborrany per dur a terme el desconfinament, però que no donarà cap informació fins que es pugui informar la ciutadania del full de ruta. Ha comentat que dins el grup d'experts que fan feina hi ha un grup de salut, però que el més gran és l'interdepartamental, on hi ha pràcticament totes les àrees socials del Govern.

Quant a la nova directriu que permetrà sortir els nins i nines al carrer a partir del 27 d'abril, Arranz ha remarcat la necessitat de complir totes les mesures de seguretat i també ha comentat que no es recomana dur a mascaretes als menors de set anys.

Quant a l'arribada de turistes, Arranz, arran de la proposta de fer tests ràpids a l'aeroport, afirma aquestes proves "no detecten persones malaltes fins que no han passat set dies des que han tingut símptomes". També ha comentat que el triatge dels aeroports no garanteix el 100% de fiabilitat. D'altra banda, la decisió de fer les proves "dependrà del països d’origen", diu.

391 persones hospitalitzades, 74 a l’UCI

A les Illes Balears hi ha 391 persones hospitalitzades, 74 a l’UCI, la mateixa xifra que aquest dilluns, segons ha explicat el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. A Mallorca hi ha 340 persones hospitalitzades, 58 de les quals es troben en unitats de cures intensives. La resta de persones, 534, reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus. A Menorca hi ha 9 persones hospitalitzades (5 a l’UCI). També hi ha 14 persones en seguiment per part de les UVAC. A Eivissa, són 42 les persones hospitalitzades (11 a l’UCI). 22 persones reben atenció de les UVAC a Eivissa i a Formentera.

Tres casos nous a les residències

"La situació a les residències s’ha controlat des de fa dies. No podem dir que no n'hi haurà més casos. Pot haver-hi demà una residència que dispari nous casos, però anam en bona direcció", ha assenyalat el portaveu de la conselleria.

Pel que fa a la situació a les residències de gent gran, s’ha registrat un cas positiu d’un usuari i de dos treballadors. El nombre de residents positius actius aquest dimarts és de 219; 38 residents han superat la malaltia i 66 han perdut la vida amb infecció per coronavirus. Els professionals actius són 104 i 29 s’han curat.

Quant a les residències per a persones amb discapacitat, ara mateix hi ha un resident positiu actiu, que es troba hospitalitzat, i 35 de les 36 persones que s’havien contagiat s’han curat. També hi ha vuit professionals amb contagi actiu, mentre que la resta ha superat ja la infecció.

Espanya

A l'estat espanyol han mort 430 persones més per covid-19, segons les dades que ha fet públiques el Ministeri de Sanitat aquest dimarts dematí. És una petita remuntada respecte de les 399 defuncions d'ahir dilluns, que varen ser la xifra més baixa en gairebé un mes. En total, la pandèmia ha deixat 21.282 morts a Espanya. Per altra banda, els nous casos declarats pel Ministeri són 3.968, que eleven el recompte de positius a 204.178. La notícia positiva són els 1.927 nous casos que han rebut l'alta. Des del principi de la pandèmia en sumen 82.514.

stats