VIOLÈNCIA MASCLISTA
Societat 27/04/2018

Els que assetjaren unes joves per Sant Joan, també indemnes

El jutge considerà que els fets del 2011 no representaven un delicte d’abús sexual

Iván Martín
3 min
La Policia Nacional i la Guàrdia Civil incrementaren els esforços per controlar aquests atacs, que solen produir-se amb el consum desmesurat d’alcohol o drogues.

CiutadellaL’alarma social que ha provocat la sentència judicial contra ‘La manada’ permet fer una retrospectiva en el temps i situar-se en unes altres festes, les de Sant Joan de l’any 2011. La tarda del 23 de juny, a la contramurada de Ciutadella se celebrava un dels actes de les festes més populars, les Avellanes. Inicialment, tres al·lotes varen denunciar uns fets que confirmen la complexitat de les resolucions judicials.

Tres amigues es varen reunir per gaudir del llançament d’avellanes a prop de la plaça de les Palmeres quan un grup d’entre 15 i 20 joves les varen rodejar i hi varen interactuar com si es tractàs d’una part més de la festa. La situació arribà a un punt en què es varen iniciar les empentes de manera violenta i començà l’atac amb tocaments per davall de la roba a una de les al·lotes, que va acabar, posteriorment, mig nua i impotent per l’escena viscuda. La víctima sempre ha mantingut que els agressors es passaven la seva roba com si fos un trofeu. A més, la jove quedà en estat de xoc i no va poder recordar les cares dels atacants. De tota manera, les imatges i gravacions aportades per testimonis varen servir a la Policia Nacional per detenir dos joves.

Denúncia

Les pertinences d’una de les al·lotes es varen perdre i immediatament varen informar dels fets -primer a la Policia Local i després a la Policia Nacional- per interposar la denúncia corresponent. El dia de Sant Joan d’aquell 2011, les tres al·lotes varen declarar davant el jutge de guàrdia, mentre que els dos joves detinguts varen passar a disposició judicial. Una de les al·lotes va relatar que havia estat objecte d’una agressió sexual i que el grup de joves arribà a tocar-li els genitals. Així mateix, va detallar la situació de bloqueig i d’impotència en veure’s en inferioritat i sense que la resta de ciutadans hi intervinguessin per posar fi a l’atac indiscriminat. Per cert, el jutge també cità una quarta jove que hauria estat víctima d’una altra agressió. I és que aquelles festes de l’any 2011 varen significar un abans i un després en el protocol de seguretat.

Però la sorpresa va arribar quan el jutge obrí diligències per un delicte de lesions, atès que va considerar que els fets explicats per una de les denunciants no responien a un presumpte delicte d’abús sexual. Els imputats varen quedar en llibertat amb càrrecs i varen ser acusats d’un delicte de lesions. A les diligències es descartà una connotació sexual relacionada amb els incidents. Avui dia, els joves passegen tranquil·lament pel carrer.

Sant Joan, avui més segur

Els fets succeïts el 2011 no són els únics denunciats, però sí els més greus. El punt d’inflexió va ser evident i la Policia Nacional i la Guàrdia Civil varen incrementar els esforços logístics per controlar aquest tipus d’atacs, que solen produir-se amb el consum desmesurat d’alcohol o drogues.

El protocol de vigilància per evitar incidents d’aquestes característiques és vigent i actes com el de les Avellanes són observats amb minuciositat pels cossos de seguretat de l’Estat. La infiltració d’agents en els escenaris més tumultuosos de les festes de Sant Joan incrementen la capacitat de reacció i la prevenció d’atacs sexuals.

D’altra banda, les institucions no queden de braços plegats. En aquest sentit, l’Ajuntament de Ciutadella i el Consell Insular de Menorca impulsen campanyes de conscienciació i sensibilització per tal d’erradicar aquesta xacra social. La regidora d’Igualtat i Festes de Ciutadella, Laura Anglada, recorda les dues prioritats de l’equip de govern: “aprovar en el pròxim ple les modificacions del Pla Director perquè aquest any canvia la ubicació del primer toc de flabiol” i “coordinar amb el Consell l’elaboració d’un protocol de prevenció en casos d’assetjament sexual a les festes patronals”. El Consistori ciutadellenc és sensible davant la problemàtica i la regidora d’Igualtat considera que “cal incidir en els valors i l’educació en un context de festes”. I afegeix: “Sabem que hi ha aspectes, com el consum d’alcohol o la ingesta de substàncies estupefaents, que afavoreixen aquestes situacions”. En qualsevol cas, la presència d’un policia tutor als instituts contribuirà a ampliar una visió encaminada a “no només parlar de violacions, perquè també són habituals en el nostre dia a dia micromasclismes, violència psicològica o física. No cal que sigui Sant Joan per combatre aquesta xacra”, emfatitza Laura Anglada.

stats