Societat 19/09/2019

Pugen a 70 els migrants detinguts després d'arribar en pastera a les Balears

En total, hi han arribat sis menors d'edat

Ara Balears
2 min
Pugen a 64 els migrants detinguts després d'arribar en pastera a les Balears

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut aquest dijous un altre migrant que ha arribat en pastera a Formentera, segons ha informat la Delegació de govern a les Balears, per la qual cosa ja són 59 les persones detingudes que varen arribar a les Pitiüses aquest dimecres en cinc pasteres. Si s'hi sumen les 11 detencions que s'han produït a Santanyí, Mallorca, en total són 70.

Amb aquest nou arrest, els immigrants interceptats després d'arribar en tres embarcacions a les costes de Migjorn, a Formentera, ascendeixen a 27. A aquests s'hi sumen els 11 tripulants detinguts de la pastera localitzada a Eivissa, a la zona del cap Falcó, i l'embarcació localitzada a unes 18 milles (33 quilòmetres) al sud de l'illa menor, amb 21 tripulants, que varen ser traslladats al port d'Eivissa per Salvament Marítim. Cinc dels immigrants detinguts aquest dimecres són menors d'edat, segons han confirmat les proves radiològiques duites a terme a l'hospital eivissenc de Can Misses.

A més dels 53 immigrants arribats a les Pitiüses en cinc pasteres, també va arribar una altra pastera amb 11 ocupants detinguts després de desembarcar a Cala Figuera, al municipi de Santanyí. Un d'ells és menor. Segons els indicis recaptats, les embarcacions amb immigrants irregulars havien partit de territori algerià i estaven ocupades per ciutadans d'aquest país.

La Delegació del govern ha confirmat que hi ha cinc menors i que ja es troben al centre competent per a aquests assumptes que depèn del Consell d'Eivissa. De moment, hi ha 40 places reservades a Centres d'Internament d'Estrangers de València i Madrid per als migrants arribats aquest dimecres a les Illes.

Les sis pasteres de la jornada eleven a 20 les registrades durant tot l'any, segons les dades facilitades per la Delegació del govern. Fins ara se n'havien registrat sis a Eivissa, quatre a Formentera, una a Menorca, una a Cabrera i dues a Mallorca.

Què passa a Algèria?Fa més d’un any que l’èxode des d’Algèria, també en la ruta que surt de la regió de Dellys per arribar a les Illes Balears, s’ha accentuat. Els 'harraga' –així s'anomenen a Algèria i el Marroc els joves que es juguen la vida en una pastera per arribar a Europa– creuen que han de fer via a partir abans que sigui més difícil: en aquell costat de la mar temen el resultat de les eleccions presidencials que s'havien de fer al juliol però s'han ajornat, i a aquesta banda temen la deriva antiimmigració dels diferents governs europeus.

El gegant nord-africà, sisè país exportador de gas natural del món, ha vist que milers dels seus joves es convertien en migrants clandestins. A això cal afegir-hi que els clans que es reparteixen el poder a Algèria varen arribar a la conclusió que el poble acceptaria la reelecció per cinquè mandat consecutiu del president Abdelaziz Bouteflika, de 82 anys i incapaç de parlar des de l’embòlia que va patir el 2013. Veure els actes de campanya presidits per un retrat del president octogenari ingressat en un hospital de Suïssa va ser la gota que va fer vessar el tassó i la societat va reclamar eleccions. De moment, amb tot, la situació política continua inestable.

stats