Societat 26/04/2022

Armengol destaca el "llegat inabordable" del pare Massot durant la missa al monestir de Montserrat

La presidenta ha assegurat que és una pèrdua irrecuperable"

ARA Balears
2 min
Josep Massot, en una imatge d'arxiu.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat aquest dimarts el monestir de Montserrat per assistir a la missa pel pare Josep Massot i Muntaner, que va morir diumenge passat a 80 anys. La presidenta, segons ha informat Europa Press, n'ha volgut destacar el "llegat inabordable". "El pare Massot era una gran persona, un gran intel·lectual, una gran amant de la llengua catalana i de la cultura pròpia, un gran pensador i una persona que ens ha divulgat com ningú".

"Ha historiat com ningú tot el que va significar el franquisme, la repressió, era un mallorquí universal, d'aquells que són difícils de repetir", ha afirmat la presidenta, i ha afegit que es tracta d'"una pèrdua irrecuperable". "Sabíem que succeiria, però quan ocorre és molt trist, és quan t'adones del buit que deixa aquesta persona", ha lamentat Armengol, qui ha recordat que el pare Massot ha deixat un llegat "fort" que espera que serveixi per "continuar recordant-lo, continuar estenent-lo" i, així, "continuï viu entre nosaltres". "Crec que és la tasca que ara ens queda per fer", ha conclòs.

Josep Massot i Muntaner va néixer a Palma el 1941 en una família benestant i amb un intens bagatge cultural que li va fer estimar els llibres. Va anar al col·legi dels jesuïtes Monti-sion de Palma. Després Massot va viatjar fins a Barcelona per estudiar la carrera de Filosofia i Lletres. A principi dels anys 60 va visitar el monestir de Montserrat, que s'havia convertit en un símbol de catalanitat. El 1962 va ingressar a l'orde benedictí del monestir. “Com que durant la primera visita m’hi havia sentit còmode, vaig continuar venint i aviat ja vaig pensar que aquí em podria trobar bé”, deia Massot, quan li preguntaven per què s'havia fet monjo . Durant aquells anys va col·laborar amb editors com Josep Maria Casacuberta, de Barcino. L’abat Cassià Maria Just li va proposar el 1971 de revitalitzar l’editorial del monestir de Montserrat. 

stats