Societat 27/07/2022

Armengol anuncia la gratuïtat de l'Educació Infantil de dos a tres anys

Més de 5.200 famílies es beneficiaran d'aquesta mesura a partir d'aquest setembre

2 min
Infants juguen al pati d'una escoleta.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat aquest dimecres que l'etapa educativa de dos a tres anys serà gratuïta a les Illes Balears. Així, les famílies amb infants amb aquestes edats que vagin a escoletes de la xarxa pública i complementària no hauran de pagar cap quota. La mesura, que la cap de l'Executiu ha qualificat d'"històrica", ja es farà efectiva a partir d'aquest setembre i afectarà 5.274 famílies illenques i 158 centres.

Per tal de fer possible aquesta mesura —que suposa un punt d'inflexió en la universalització de l'educació infantil—, la Conselleria d'Educació preveu invertir 10,5 milions d'euros, de manera que tant les escoletes públiques com les de la xarxa complementària (de gestió privada, però autoritzades per Educació) rebran una aportació de 36.000 euros per cada aula de 2-3 anys. D'aquesta manera, es cobreixen un mínim de 4 hores lectives durant deu mesos, la qual cosa suposa una despesa de 2.000 euros per alumne.

Armengol ha defensat que les famílies ha volgut deixar clar que aquesta mesura no serà conjuntural —"no hi ha tornada enrere", ha assegurat— i ha posat èmfasi en la difícil conjuntura econòmica que què s'adopta aquesta política pública. "Estem en un moment de dificultat a Europa que va lligada a la inflació dura que estan passant moltes famílies", ha assenyalat. "El Govern té clar que quan hi ha pocs recursos s'ha d'expandir i garantir drets", ha conclòs.

L'horitzó de la universalitat

Els propers objectius són eliminar les quotes els 0-1 i 1-2 anys perquè tota l'etapa d'infantil "sigui també gratuïta i universal". Per ara, Educació preveu augmentar la inversió per plaça a les dues xarxes a més d'incrementar el personal d'equips d'atenció primerenca (EAP), amb sis professionals més. "Hem d'arribar a la gratuïtat, però també hem de fer possible la universalització progressiva", ha apuntat el conseller d'Educació, Martí March, tot recordant que les Illes ho tenen més difícil perquè cada any augmenta la població escolar.

Això vol dir continuar creant noves places públiques i ampliant la xarxa complementària, perquè ara com ara, les escoletes públiques i complementàries no dona resposta a tota la demanda de famílies. A més, March ha assumit que aquesta nova mesura segurament suposarà un augment de la demanda. Cal tenir en compte que els criteris per accedir a aquests centres són homogenis per a totes les Balears i fixades per la Conselleria, i asseguren que les famílies més vulnerables tenen prioritat, perquè és un les rendes baixes és un dels barems que es ponderen en els processos d'admissió. 

Per acabar, el conseller ha posat en valor el "bot qualitatiu que s'ha fet aquesta legislatura" gràcies sobretot als recursos econòmics dels fonts europeus i del Ministeri d'Educació, així com l'impuls de les lleis educatives espanyola i autonòmica, que estableixen l'etapa 0-3 com a educativa. L'acte de presentació, que ha tingut lloc al Consolat de Mar, ha comptat amb molta presència institucional. A més dels membres del Govern, hi han assistit la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; del Consell de Menorca, Susana Mora; del Consell de Formentera, Ana Juan; la vicepresidenta tercera del Consell Insular d’Eivissa, Sara Ramon; el batle de Palma, José Hila, i el president de la FELIB, Antoni Salas.

stats