Sanitat
Societat 22/04/2023

Cada any es diagnostica una mitjana de 30 pacients pediàtrics amb malalties reumàtiques a les Balears

És una malaltia que es caracteritza per la inflamació de les articulacions i afecta entre 1 i 5 infants per cada 1.000 pacients

ARA Balears
2 min
L'hospital de Son Espases durant la pande`mia.

PalmaCada any es diagnostica una mitjana de 30 pacients pediàtrics amb malalties reumàtiques a les Illes Balears. Es tracta de patologies cròniques que no tenen cura, però que es poden tractar per alleugerir-ne els efectes i els pacients poden fer vida normal. Actualment, els professionals del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Son Espases atenen fins a cinc-cents pacients pediàtrics amb aquest tipus de malalties.

L’Artritis Idiopàtica Juvenil (AIJ) és la malaltia reumàtica més freqüent entre els pacients en edat pediàtrica i la tercera malaltia crònica més habitual per darrere de l’asma i de la diabetis. És una malaltia que es caracteritza per la inflamació de les articulacions sense causa aparent i es calcula que afecta entre 1 i 5 infants per cada 1.000 pacients. Avui dia es desconeix la causa que provoca aquesta patologia. Es pot presentar de diferents maneres en funció de la presència o de l’absència de símptomes sistèmics o pel nombre d’articulacions afectades. El tractament es fa amb medicaments que modulen el sistema immune. Altres patologies reumàtiques amb menys incidència són el lupus, la dermatomiositis juvenil, la vasculitis sistèmica i les malalties autoinflamatòries, entre d’altres.

Aquest dissabte una cinquantena de famílies han assistit a una nova edició de la jornada que organitza anualment el Servei de Pediatria de Son Espases amb l’objectiu de compartir amb els professionals informació, avenços i experiències sobre les malalties reumàtiques en infants. Com a novetat, enguany també hi han assistit representants de les associacions ConArtritis i Stop FMF.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha assistit a la trobada i ha fet èmfasi en l’impuls que ha donat la Conselleria a l’Estratègia de Malalties Reumàtiques i Musculoesquelètiques del Sistema de Salut que té com a objectiu "millorar i escurçar els temps entre la sospita clínica i la confirmació diagnòstica". La consellera també ha fet menció "a la millora dels tractaments de les malalties reumàtiques gràcies a la incorporació de medicaments biològics que modulen la resposta immunològica, fet que ha permès controlar els símptomes i disminuir les complicacions articulars".

stats