Atenció Primària
Societat 01/11/2023

Amnistia Internacional lliura 400.000 signatures perquè Salut destini el 25% del pressupost a la Primària

L'organització ha assenyalat que la majoria de territoris "no han complit" la promesa de reforçar el finançament

ARA Balears
2 min
Una metgessa atén una pacient en la sanitat pública. / F. MELCION

PalmaAmnistia Internacional a les Balears ha lliurat més de 400.000 signatures digitals a la Conselleria de Salut per reclamar que dediqui el 25% del pressupost a l'Atenció Primària, tal com recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'organització ha assenyalat que la majoria de les comunitats autònomes "no han complit" la promesa de reforçar de manera significativa el finançament de l'Atenció Primària, ja que la inversió del conjunt d'autonomies és de menys del 15% del total de la despesa sanitària, segons ha apuntat Amnistia Internacional en un comunicat.

"Aquestes signatures que s'han lliurat són la mostra de la demanda de la societat per reforçar l'atenció sanitària més pròxima i a la qual acudeixen amb més freqüència", ha indicat Amnistia Internacional a les Balears.

El 2021, darreres dades públiques sobre despesa sanitària del Ministeri de Sanitat, la despesa a Atenció Primària a les Balears va ser de més de 226,5 milions d'euros, la qual cosa suposa només un 14,17% de la despesa sanitària total. "L'Atenció Primària va ser el nivell assistencial més castigat per les retallades després de la crisi de 2008, per la qual cosa va arribar a les portes de la pandèmia infradotada i amb el personal sobrecarregat, així que la dimensió de la crisi sanitària la va portar a la vora del col·lapse", ha destacat Amnistia Internacional.

Per això, ha criticat que tres anys després dels aplaudiments i les paraules d'agraïment als seus esforços, els professionals de l'Atenció Primària "encara es troben esgotats i desbordats a causa de la falta de recursos". "Una situació que no sols afecta aquest col·lectiu, sinó que posa en risc el dret a rebre una atenció sanitària de qualitat per a qualsevol persona a les Balears", han afegit.

Amb aquest lliurament digital de signatures fet el 25 d'octubre, Amnistia Internacional s'uneix a les accions que s'han duit a terme a altres comunitats autònomes. Les associacions de professionals sanitaris fa anys que demanen que s'enforteixi el sistema sanitari per "garantir la salut i el benestar de la ciutadania a mitjan i llarg termini". "El sistema sanitari ha de ser més eficient, equitatiu i centrat en les necessitats de la ciutadania", han al·legat. Davant aquesta situació, Amnistia Internacional manté oberta aquesta petició de signatures per reclamar recursos per reforçar l'Atenció Primària.

stats