INSERCIÓ
Societat 11/02/2018

Una amable sortida al món laboral

El restaurant de Son Morro ofereix pràctiques de cuina als usuaris de Projecte Home

Aina Riera
4 min
Giuseppe D’Intino és un dels vuit usuaris que han treballat al restaurant de Son Morro. Els contractes que ofereix són de tres mesos i la jornada laboral és d’unes quaranta hores setmanals. / ISAAC BUJ

Onze mesos sense tastar ni una gota d’alcohol és un petit gran èxit per a Giuseppe D’Intino. És també el temps que ha estat dins el Programa Ítaca per a persones amb problemes d’alcoholèmia de Projecte Home. Dins els seus ulls es llegeix el record d’una infantesa massa llunyana, a la regió dels Abruços, ran de la mar Adriàtica, frontera amb els Apenins. Massa llunyana perquè el temps funciona de manera estranya i juga amb la memòria, sobretot si hi ha hagut una malaltia –cal dir-ho així– que tot ho trastoca. Va arribar aquí a només quinze anys i ha fet feina sempre dins el sector de la restauració, com a cuiner a diferents pizzeries d’arreu de l’illa.

Dins la residència de Projecte Home, ha tingut temps de fer balanç, de pensar molt i agafar forces. “Amb l’alcohol mai no saps com comences ni com acabes. T’hi trobes i ja està”, explica Giuseppe amb un tassó d’aigua entre les mans.

Aquí s’ha topat amb homes i dones de circumstàncies diverses, de vegades inversemblants. Té la sort que la seva dona viu amb ell a Mallorca, tot i que els seus dos fills i els nets resideixen tot l’any a Itàlia. “Per un dels meus nets vaig deixar de fumar. Era el seu setè aniversari i li vaig fer aquell regal. Però el regal de deixar l’alcohol és per a mi”, confessa.

Programa d’inserció

Mentre ha seguit el procés terapèutic no ha deixat de treballar. Primer, al polígon de Son Bugadelles i, després, a l’aeroport. I els darrers tres mesos ha estat l’ajudant de cuina del restaurant de Son Morro, dins el marc del programa d’inserció laboral impulsat per Projecte Home. “Aquesta és la meva feina, és el que he fet sempre, no sé què més podria fer”, apunta.

Avui és el seu darrer dia de feina i si pogués es fermaria a la porta de la cuina per no haver de partir. Els gestos són lents, camina a poc a poc i agafa amb cura cada plat. Potser així podrà evitar que arribi el moment en què s’hagi de llevar el davantal i dir adeu als qui han estat els seus companys fins ara. “Jo ja tenc cinquanta-cinc anys i ara em fa por haver de tornar a fer entrevistes i rebre negatives; és normal. La setmana que ve en tenc una en un restaurant de Deià. Mi auguro bona fortuna”, afirma.

Com ell, ja són vuit les persones que han tingut la possibilitat de fer pràctiques entre els fogons de Son Morro, des que el restaurant obrí fa un any i mig. Signen contractes de tres mesos i treballen una mitjana de quaranta hores setmanals.

“No existeix, de moment, la possibilitat d’oferir-los contractes a llarg termini perquè, si no, no es podria donar cabuda a totes les persones que han de realitzar les pràctiques”. Ens ho explica Toni Parets, director de Comunicació i Projectes. Aquest és un dels vint-i-quatre programes de reinserció laboral de l’associació. “Disposam d’un equip que fa un seguiment psicològic i d’orientació per a aquelles persones que ja han superat la teràpia”, diu. A aquests programes, hi poden arribar tot tipus de perfils, des d’al·lots i al·lotes de fins a vint-i-tres anys del Projecte Jove amb problemes d’haixix, alcohol o cocaïna, fins a perfils més complexos que requereixen el suport de la comunitat terapèutica del Projecte Base, a casos com el de Giuseppe, del Projecte Ítaca. “La idea és combinar el restaurant per finançar l’associació i alhora que això sigui també un punt de reinserció per als nostres propis usuaris”.

Al restaurant de Son Morro hi ha cabuda per a unes 160 persones, moltes de les quals treballadores del polígon o amics i familiars. S’ofereixen menús setmanals amb tres opcions de primer plat, segon plat i postres. La filosofia és oferir “cuina saludable, menjar casolà i a un preu assequible”. 12,90 euros és el preu del menú que se serveix durant el dia, entre setmana, i els vespres i caps de setmana, sota reserva.

A més del restaurant, Projecte Home impulsa el programa Poc a Poc de menjars preparats. Dos cuiners preparen cada dia unes dues-centes racions de plats casolans com pilotes, llom amb col o graellada de verdures, elaborats amb productes naturals i del mateix hort de l’associació. “Les racions s’envien als supermercats d’Eroski i El Corte Inglés, i ara tenim demandes d’altres establiments”, explica Parets.

El restaurant de Son Morro disposa d’un equip fix de cinc treballadors professionals i un usuari o dos provinents d’algun dels programes de Projecte Home.

“Aquí estan en un entorn de protecció, els explicam bé les coses i no hi ha l’ambient de tensió que es respira normalment a les cuines”, assegura Gabriel Rosselló, el cuiner que ha estat a càrrec de Giuseppe durant les darreres setmanes. “És un bon punt de partida perquè puguin començar a cercar feina, agafar una rutina i uns hàbits que potser havien oblidat”.

A la una del migdia comencen a arribar els primers comensals. Giuseppe fa via. Ha preparat una base de formatge parmesà que, passada pel forn, servirà d’element decoratiu per al risotto. El col·loca pacientment i munta els plats perquè siguin servits a taula. Procura fer-ho sense que la pena que té per haver de deixar la cuina s’encomani al gust dels aliments. Bona fortuna.

stats