Societat 16/05/2022

Alternativa Docent recrimina a Madrid que la llei d'estabilització "protegeix les places, no els treballadors"

Representants del sindicat es varen reunir amb diputats del PSOE, Unides Podem i el Partit Popular

ARA Balears
2 min
Docents fens l'examen abans de la pandèmia.

PalmaAlternativa Docent, associada amb sindicats d'altres comunitats autònomes, ha reclamat a Madrid millores en la llei d'estabilització d'interins i l'accés a la funció docent. Segons han informat en un comunicat, s'han fet trobades amb els diputats Mari Luz Martínez Seijo (PSOE), Miguel Ángel Bustamante (UP) i Óscar Clavell (PP).

Respecte de l'estabilització, varen fer algunes propostes amb la intenció de "protegir els docents que han obtingut places durant molts anys i que han sostingut el sistema educatiu, però que ara es poden veure afectats malgrat haver estat contractats en frau de llei segons diverses sentències judicials europees", apunta el sindicat. Segons defensen, la llei "protegeix les places, no els treballadors".

Alternativa ha assegurat que els grups parlamentaris del PSOE i Podem es van comprometre a introduir algunes aportacions i a coordinar els processos entre les comunitats autònomes "per no generar un daltabaix a les borses d'interins, especialment comunitats petites com la de les Balears i amb unes especificitats a causa de la realitat insular".

Quant a les futures convocatòries d'accés a la funció pública docent, van demanar "un accés actualitzat" i amb proves "que no siguin eliminatòries", sinó que "el candidat pugui ser valorat en totes les seves capacitats, i no com ara, que el procés prioritza els continguts memorístics".

Desenvolupament de la LEIB

L'STEI ha reclamat a la Conselleria d'Educació que el desplegament de la Llei d'educació de les Illes Balears (LEIB) es faci amb "un procés de negociació veritable". El sindicat també ha criticat que "no es reculli" en aquest desenvolupament normatiu l'increment d'un 0,2% del pressupost d'educació, tal com estableix la llei (que es compromet a arribar a un 5% del PIB en vuit anys).

D'altra banda, el sindicat es queixa que les 24 propostes de millora per a la professió docent del Ministeri d'Educació "no recullen cap mesura de millora de caràcter sociolaboral, com la disminució de les ràtios i la rebaixa de les hores lectives en tots els cossos docents".

Per acabar, l'STEI demana "conèixer molt bé quin tipus d'avaluació suposaria" el grup de treball per a la carrera professional docent que planteja la Conselleria. "Afegeix que "cal trobar un mecanisme per compensar la pèrdua de poder adquisitiu del professorat de fa tants anys ençà, ara més que mai amb la pujada accelerada del cost de la vida".

stats