Societat 31/12/2019

L'alimentació dels catxalots podria fer que femelles i mascles visquin separats

Segons l'estudi realitzat per l'Associació Tursiops, els dos sexes "no tenen problemes per coexistir, sinó que com que el que mengen és diferent han de nedar per diferents zones"

Maria Catany
2 min
Imatge de la cua d'una balena en el mar Mediterrani.

PalmaL'alimentació dels catxalots pot ser el motiu pel qual les femelles i els mascles d'aquesta espècie visquin separats. Aquest és un dels primers resultats que ha aconseguit l'Associació Tursiops a partir d'una investigació, en la qual està col·laborant el científic Enrico Pirotta, que va rebre una beca de National Geographic Society. Segons la biòloga de l'associació, Marga Cerdà, aquesta investigació va començar per saber per què els mascles i les femelles no coexistien.

Cerdà ha explicat que els catxalots se segreguen per sexes, de manera que, per una banda, hi ha mascles solitaris i, per una altra, grups socials amb femelles, cries i subadults i la pregunta era per què hi ha aquesta segregació. Per arribar a aquesta primera conclusió, han analitzat mostres de la pell i el greix dels cetacis per detectar si l'estructura social de l'espècie es deu a aquest factor.

Els resultats d'aquestes primeres mostres han establert que no competeixen per l'aliment, sinó que mengen espècies de calamar diferents. Aquesta diferència alimentària fa que els mascles, que mengen espècies de calamar més grossos, hagin d'estar a més profunditat. Cerdà ha assegurat que els catxalots mascles i femelles "no tenen problemes per coexistir, sinó que com la seva alimentació és diferent han de nedar per diferents zones".

Aquest resultat fa que la teoria que no coexisteixen per la protecció de les cries perdi pes. La pròxima passa seria saber a quina profunditat exacta s'alimenten els dos sexes i això ho volen aconseguir a través de l'aparell Cat, que determina la velocitat de moviment i la profunditat a la qual arriben aquests animals. Segons la biòloga, es tracta d'una informació que pot ajudar a la conservació de l'espècie.

Segons l'Associació Tursiops, les Illes Balears són un indret perfecte per al desenvolupament d'aquest estudi, atès que la població de catxalots que les freqüenta s'hi ha monitorat des de l'any 2003. Aquest fet ha permès obtenir mapes de distribució per sexes.

stats