Societat 05/03/2020

Aliança Mar Blava creu que enguany es "blindaran" les aigües espanyoles de noves prospeccions d'hidrocarburs

L'entitat espera que s'aprovi la proposició de llei balear i l'avantprojecte de la llei climàtica estatal, que prohibiran definitivament aquestes activitats

Kike Oñate
2 min
Camins d’ombra

PalmaAquest 2020 es podrien prohibir definitivament les prospeccions d'hidrocarburs en aigües espanyoles, però perquè això sigui possible cal que l'Estat aprovi la proposició de llei del Parlament balear que ara està en procés de revisió, o bé tiri endavant l'avantprojecte de la Llei de canvi climàtic i transició energètica estatal. Les dues iniciatives prohibirien definitivament aquestes activitats en el medi marí sobre el qual l'estat espanyol té jurisdicció, però, segons ha comentat la presidenta d'Aliança Mar Blava, Verónica Núñez, la proposta illenca és més "ambiciosa" perquè també prohibeix que es prorroguin les concessions de projectes extractivistes existents i "blindarà" millor les zones amenaçades.

De fet, la secretària tècnica de l'organització, Sara Pizzinato, ha criticat que el Ministeri per a la Transició Ecològica no hagi fet cap estudi d'impacte ambiental i hagi prorrogat deu anys la concessió perquè es continuï explotant la plataforma Casablanca, davant el delta de l'Ebre. Per això, la proposició de llei balear impediria que passat aquest temps es pugui tornar a allargar el permís.

En aquests moments encara hi ha quatre projectes d'estudi que cerquen explotar hidrocarburs al golf de Lleó, a la costa francesa, i un altre que afecta directament les Balears (Medsalt-2) atès que està "congelat" perquè els promotors no varen respondre a les al·legacions que es varen fer contra el projecte i tampoc no han contactat amb les administracions competents, com ha afirmat Pizzinato. Així i tot, encara no és definitiu que estigui completament desestimat.

Respecte que Algèria hagi ampliat la seva Zona Econòmica Exclusiva (ZEE), que és l'àrea sobre la qual un estat té drets especials pel que fa a l'exploració i l'ús dels recursos marítims, Pizzinato ha comentat que en no tenen informació "fefaent", però sí que ha dit que si l'estat espanyol no prohibeix les prospeccions, no tindrà legitimitat per demanar que Algèria faci el mateix en cas que vulgui explotar recursos minerals.

La secretària tècnica de l'organització també ha destacat positivament que el 2019 el Corredor de Migració de Cetacis fos declarat Zona Especialment Protegida d'Importància per a la Mediterrània (Zepim), una mesura que prohibeix l'extracció d'hidrocarburs des del cap de la Nau, a Alacant, fins a la frontera amb França.

Aliança Mar Blava va néixer el 2013 i està format per més de 120 membres dividits en tres grups: administracions públiques, sector privat i societat civil. L'objectiu principal de l'entitat és lluitar contra les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània.

stats