Societat 14/02/2022

Ecologistes demanen al Parlament Europeu que revoqui la "nefasta" decisió d'avalar el gas i l'energia nuclear com a sostenibles

Aliança per l'Emergència Climàtica considera que és "una presa de pèl" i que "amaga interessos econòmics"

Margalida Fullana
2 min
Integrants d'Aliança per l'Emergència Climàtica durant la concentració duita a terme davant el Centre Balears Europa.

PalmaAliança per l'Emergència Climàtica ha exigit aquest dilluns al Parlament Europeu que revoqui la "nefasta" decisió de catalogar el gas i l'energia nuclear com a fonts verdes i sostenibles, ja que considera que és "una falsa solució" que s'allunya de les mesures necessàries per fer front a la crisi climàtica.

El passat 2 de febrer, la Comissió Europea va fer pública la taxonomia europea, una nova 'llista verda' que té l'objectiu de guiar els inversors privats a l'hora de saber si les seves iniciatives són sostenibles o no, per així accelerar la transició ecològica. Ara, aquest document inclou el gas i l'energia nuclear com a opcions verdes i sostenibles, sempre que complesquin una sèrie de característiques. En el primer cas, es preveuen plantes en funcionament que emetin menys de 100 grams de CO₂ per kWh i de nova construcció que generin menys de 270 grams de CO₂ per kWh. En el segon cas, es fa referència a centrals que tinguin un permís de construcció autoritzat abans del 2045 i que tinguin previst un pla d'acció contra els residus.

Durant una roda de premsa organitzada davant el Centre Balears Europa, l'agrupació ha denunciat que aquesta modificació "suposa una traïció al pacte verd", ja que tant el gas com l'energia nuclear suposen dues fonts de "clara contaminació".

Considera que "és un contrasentit"

En aquest sentit, el representant de Greenpeace i Extintion Rebelion Javier Aguilar ha subratllat que incloure el gas i l'energia nuclear dins aquesta 'llista verda' "és un contrasentit", perquè el primer "és una de les energies que més CO₂ produeixen" i el segon "contribueix a generar residus radioactius nocius per al medi ambient". "Ens volen fer creure que es tracta d'un Green New Deal, però va totalment en contra dels objectius en matèria de transició energètica que es volen aconseguir abans del 2050", ha manifestat. "Estam molt enfadats perquè això és una presa de pèl, tant per als grups ecologistes com per a la ciutadania", ha afegit Aguilar.

Per la seva banda, la representant d'Amics de la Terra, Teresa Almiñana, ha reivindicat que la plataforma es posiciona "totalment en contra" d'aquesta decisió i ha lamentat que energies "tan poc verdes" rebin finançament dels fons Next Generation, que preveuen destinar uns 600 milions d'euros a combatre el canvi climàtic.

És per això que Aliança per l'Emergència Climàtica ha fet una crida a tots els països europeus perquè s'oposin a aquesta catalogació. Més concretament, el Parlament Europeu té un termini de quatre mesos, prorrogables fins a sis, per revocar aquesta decisió, i faria falta que 353 eurodiputats hi votassin en contra.

stats