Meteorologia
Societat 28/02/2023

La neu arriba al Pla i al Migjorn

La previsió és que la situació es mantingui fins dimecres

ARA Balears
3 min
Neu a Felanitx

PalmaEl temporal ha arribat al Migjorn, on la neu ha quallat a diversos municipis, com ha estat el cas de Llucmajor i Felanitx, entre d'altres.

La neu a Llucmajor

El Pla també s'ha vist tenyit de blanc. Albert, un usuari de Twitter, ha compartit un vídeo de la carretera de Pina a Montuïri, i ha acompanyat la gravació dient que "ja comença a ser històric", ja que feia 11 anys que no s'observava una situació així a l'interior de l'illa.

Una altra usuària de la xarxa ha compartit un vídeo, en aquest cas, de Porreres.

De fet, la neu ha anat arribant a diversos municipis i zones on inicialment no estava previst que nevés. Un d'aquests casos ha estat Alaró, on durant el dia s'ha vist com la pluja es convertia en flocs de neu.

La neu ha arribat a Alaró

Quant a Palma, finalment els flocs de neu han quallat, com es pot observar en el següent vídeo d'un usuari de Twitter, fet a Son Vida.

I és que Mallorca no ha estat l'única illa que ha presenciat l'arribada de la neu: al següent vídeo es pot observar la nevada a Sant Joan, Eivissa.

Acumulació de neu i carreteres tancades

Pel que fa a la serra de Tramuntana, ha deixat una acumulació de prop d'un metre de neu, i s'ha activat l'avís vermell (risc extrem) per nevades. Així ho ha explicat la delegada de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a les Balears, María José Guerrero.

Les precipitacions en forma de neu s'han començat a registrar el matí d'aquest dilluns, en cotes des de 800 metres, i fins i tot 400 metres (a Galilea i Valldemossa) o 300 metres (Orient). A més de l'avís vermell a la Serra hi ha avís taronja (risc important) en altres parts de Mallorca, amb previsió d'acumulacions de neu de 15 centímetres per sobre dels 200 metres.

Davant aquest fet, Carreteres de Mallorca ha anunciat el tancament de diverses carreteres de l'illa per evitar que els residents pugin a veure la neu i que les persones que viuen per la zona puguin quedar atrapades o patir accidents. Han quedat tallades la Ma-10 (Pollença-Fornalutx), del km 6 al 47,5; la Ma-2130 (Caimari-Lluc) del km 7 al 15; la Ma-11A (Coll de Sóller), del km 18 al 28; la Ma-2100 (Bunyola-Orient), del km 1 fins al 10, i la Ma-2141 (Sa Calobra).

A més, també estan tancades la Ma-5017 (Randa-Cura); la Ma-4020 (Manacor-Porto Cristo); la Ma-4014 (Cala Varques-Cales de Mallorca); la Ma-14 (Son Macià-Cales de Mallorca); el tram des del km 10 fins el 17 de la Ma-1110 (Palma-Valldemossa); la carretera Ma-4100 (Manacor-Sant Llorenç), i des del km 0 fins el 9,41 de la Ma-5010 (Algaida-Llucmajor).

Els Bombers de Mallorca també han demanat que es compleixin les mesures de seguretat per evitar perills. "Encara que la fotografia sigui molt 'xula', circular i pujar a la serra de Tramuntana amb alerta vermella és molt perillós", han denunciat a través d'una piulada. Així, igual que els Serveis d'Emergències, han demanat als residents a Mallorca que evitin anar a la serra de Tramuntana a veure la neu i desplaçaments innecessaris.

D'altra banda, a causa de les inundacions, s'han tancat altres carreteres, concretament, la Ma-4100 (Manacor-Sant Llorenç) des del km 0 fins a l'1,95, i la Ma-3220 (entrada Betlem-Artà), del km 7,3 al 7,4.

A més, s'han vist afectades diverses línies del TIB a causa de les condicions meteorològiques. Segons ha explicat en una piulada, les línies que circulen amb retard són la L401, la L416, la L501 i la L512, mentre que la L514 Cala d'Or-Felanitx-Porreres, i la L512 Portocolom-Felanitx, han suprimit el servei.

Així, l'Agència Estatal de Meteorologia ha activat també l'alerta taronja a la costa de Mallorca i Menorca pel risc de temporal marítim i les fortes ratxes de vent que s'esperen que podrien superar els 90 km/h en alguns indrets. En aquest cas, igual que amb la neu, les autoritats han demanat als illencs que no s'acostin a passeigs marítims ni zones on les fortes ones puguin ser un perill per a la seva seguretat. Davant aquest fet, Baleària ha cancel·lat totes les connexions marítimes entre Alcúdia i Ciutadella que estaven previstes per a aquest dilluns.

Segons ha informat Europa Press, la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, ha decretat índex de de gravetat 2 (IG-2) del Pla per Fer Front al Risc de Fenòmens Meteorològics Adversos (Meteobal), davant la previsió de nevades a la Serra, i l'IG-1 del Pla Especial per Fer Front al Risc d'Inundacions (Inunbal) a la Serra.

stats