Societat 08/07/2020

Estratègia conjunta del Govern i els ajuntaments per lluitar contra les festes il·legals

L'Executiu prepara un decret per donar eines a les policies locals dels municipis

Maria Llull
3 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, a la roda de premsa d'aquest dimecres

PalmaGovern, ajuntaments i consells insulars preparen una estratègia conjunta per lluitar contra les festes il·legals que no compleixen les mesures de seguretat sanitària. De moment, la Conselleria d'Administracions Públiques prepara un decret que donarà eines a les policies locals per fer front a la situació. El president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i batle de Costitx, Antoni Salas, han reclamat aquest dimecres que els ajuntaments puguin tenir més policies locals per fer front a "festes il·legals, botellades i quedades" que "posin en perill la seguretat i la salut dels veïns" i ha assegurat que "els batles estan preocupats" per la seva proliferació.

"És molt difícil controlar-ho i cal que la Delegació, el Govern, els consells i els ajuntaments hi vagin de la mà. Les plantilles de Policia Local són deficitàries, però això ve d'enrere. Hi ha una manca de 450 policies locals", ha explicat Salas després de reunir-se amb el Govern per parlar del Pla de millora de la sostenibilitat i l'eficiència energètica.

Segons Salas, "aquesta legislatura s'hauria de tancar el tema de les places de la Policia Local", malgrat que també ha reconegut que "encara no hi ha acord" per trobar-hi una solució. A més, el president de la FELIB també ha lamentat que "el reforç de les plantilles dels cossos de seguretat de l'Estat durant l'estiu és insuficient".

Per part del Govern, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha indicat que l'Executiu comparteix la preocupació dels ajuntaments sobre aquest tema. "La màxima prioritat és la seguretat sanitària i cal evitar les conductes irresponsables que ens puguin posar en perill", ha comentat. A més, Sánchez ha assenyalat que el Govern i els ajuntaments treballen en una "revisió del calendari de festes per preveure situacions de perill".

"No hi ha cap document acabat, però els ajuntaments han fet feina per adaptar les festes a les mesures sanitàries. Es podran fer coses que no impliquin aglomeracions", ha subratllat, per la seva banda, Salas, a més de destacar que ja s'han fet actes amb èxit a Deià, Alcúdia o Esporles. "Cal apel·lar a la prudència de la gent i que on no pugui arribar la Policia Local, ho facin la Guàrdia Civil o la Policia Local", ha continuat el president de la FELIB. "Hi ha llocs de l'Estat que han tornat enrere, i aquí ja ha començat la temporada turística. No ens hem de jugar els llocs de feina per quatre festes il·legals", ha sentenciat.

El Pla de millora de la sostenibilitat i l'eficiència energètica

Salas i Sánchez s'han trobat aquest dimecres per tractar el Pla de millora de la sostenibilitat i l'eficiència energètica, en el qual el Govern, els consells i els ajuntaments invertiran 45.650.000 euros per crear ocupació mitjançant obres de millora de l'eficiència energètica, dels espais i la mobilitat als nuclis urbans i de l'accessibilitat dels ciutadans, així com per a la rehabilitació d'habitatges. Aquesta partida forma part del Pla de reactivació econòmica de les Illes, que preveu inversions de 619 milions d'euros a curt termini i de 2.500 milions a llarg termini.

La inversió es repartirà entre les institucions implicades: el Govern hi aportarà 15,6 milions, els consells es faran càrrec de 15 milions i els ajuntaments, dels 15 restants. A més, el Govern i els ajuntaments formaran una comissió de seguiment per controlar els projectes que es duguin a terme als municipis i analitzar els efectes de les mesures. A més, Rosario Sánchez ha indicat que el Fons de Cooperació local mantindrà la dotació de 16,5 milions d'euros, la mateixa que el 2019.

De fet, Salas ha insistit en la necessitat que tenen els ajuntaments d'utilitzar els romanents de tresoreria que estan bloquejats a hores d'ara per la llei Montoro. "És fonamental per aportar aquests 15 milions. Un pla de reactivació implica inversions i és vital disposar-ne. No és el mateix haver-los d'aportar del pressupost", ha dit.

stats