Societat 20/07/2021

L'Ajuntament de Palma multarà cada mes l'hotel Artmadams si no retira el mural

El Consell de Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma ha aprovat, definitivament, l'ordre de retirada de la pintura de la façana

2 min
El mural de l'hotel Artmadams.

PalmaEl Consell de Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimarts, definitivament, l'ordre de retirada del mural de la façana de l'hotel Artmadams. En cas que no ho faci, la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha assegurat que els propietaris s'enfrontaran a multes mensuals fins que es retiri la pintura, que incompleix els criteris tècnics de protecció del patrimoni i impacte visual en un barri singular.

La sanció inicial es calcularà basant-se en el 10% del cost de la intervenció que s'ha de restituir, i el procediment preveu posar multes mensuals durant un any pel mateix import fins que es retiri el mural definitivament.

Truyol ha assegurat que l'Ajuntament valora les intervencions artístiques, "però han d'estar dins el marc de la normativa". A més, ha remarcat que els propietaris de l'establiment ja sabien que el que volien fer era il·legal, ja que varen anar a demanar opinió al Consistori i ja els va informar que el que volien fer incomplia la normativa urbanística. Respecte de les firmes que s'han recollit per mantenir la pintura, la regidora ha reivindicat que no fan "urbanisme a la carta" i que la normativa és molt clara en aquest aspecte.

Cal recordar que el mural va dividir l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma i MÉS per Mallorca. La regidora de Model de Ciutat i secretària de Relacions Polítiques i Moviments Socials de MÉS, Neus Truyol, va votar en la Comissió del Centre Històric de febrer en contra d'emetre un informe favorable per donar el permís que legalitzaria l'obra paralitzada a l'estiu. Però, sorprenentment, Antoni Noguera, tinent de batle de Cultura i Serveis Socials i coordinador de la seva mateixa formació, MÉS per Mallorca, va votar a favor de donar el vistiplau al mural a la mateixa comissió, per donar suport als artistes, segons va argumentar. Truyol es va cenyir a la normativa urbanística vigent, mentre que Noguera explicà que si hagués prosperat l'informe favorable hauria suposat "un precedent interessant".

stats