Societat 22/04/2021

L'Ajuntament de Palma celebrarà oficialment cada any el dia de la República

Cort també reclamarà a l'Estat l'anul·lació dels judicis sumaríssims a totes les persones condemnades a mort pels tribunals franquistes

2 min
Imatge de la manifestació a Eivissa

PalmaL'Ajuntament de Palma vol commemorar cada any, amb "solemnitat", "dignitat" i profunditat", el 14 d'abril, dia de la República. Enguany és el 90è aniversari, i el Pacte de PSIB, MÉS i Podem a Cort ha aprovat una moció en una comissió prèvia al ple per recordar els avanços en llibertat, justícia i progrés "que va significar la democràcia republicana per al nostre país". La iniciativa ha estat reubutjada per Vox i el PP, mentre que Ciutadans se n'ha abstingut.

El document també es compromet a reclamar que la futura llei de memòria històrica que ha d'aprovar el Congrés prevegi l'anul·lació dels judicis sumaríssims a totes les persones condemnades a mort pels tribunals franquistes, especialment la del darrer batle republicà de Palma Emili Darder i del diputat socialista Alexandre Jaume, que són fills il·lustres de Ciutat. La moció també exigeix que destinin els recursos necessaris per exhumar les fosses de la dictadura.

El Pacte també es compromet a continuar reconeixent les víctimes de la repressió franquista i a donar suport a la tasca d'exhumar-ne els cossos; a treballar amb les entitats memorialístiques per retre homenatge a totes les persones que varen patir la persecució i la repressió franquista; i a promoure la investigació del paper dels republicans durant els períodes de la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a Palma per dignificar el seu llegat. En la iniciativa, a més, es demana continuar difonent la "vigència actual" dels valors democràtics impulsats durant la República. En la mateixa línia, Cort es compromet a suprimir de l’espai públic qualsevol vestigi que exalti el franquisme o altres dictadures.

La moció també estableix que es rebutgin els intents d'apropiació de la Constitució per part de sectors contraris als drets i a les llibertats. A més, la iniciativa aprofita per condemnar qualsevol manifestació, expressió o exaltació de valors, com ara l'exclusió, l'odi i la intolerància que fomenti la xenofòbia, el masclisme o l'homofòbia.

stats