Societat 23/03/2022

Aina Calvo, sobre l'arribada de refugiats: "Les ONG han de saber que no tenim places"

La delegada del govern demana combinar la solidaritat "noble i comprensiva" amb l’eficiència

2 min
La delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo

PalmaLa delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, ha demanat aquest dimecres "responsabilitat" a aquelles persones i entitats que per compte propi decideixin desplaçar refugiats de la guerra a Ucraïna a Mallorca. Calvo ha advertit a les persones i entitats que no es puguin responsabilitzar dels refugiats que desplacen fins a les Illes que demanin cita als centres de recepció de la Península. "Les ONG que tinguin intenció de dur refugiats a les Balears han de saber que no tenim places perquè som un territori fràgil", ha manifestat.

"El que no podem fer és dur persones i deixar-les a les portes de l'Administració pensant que hi haurà places", ha manifestat en declaracions a la premsa. En aquest sentit, ha agraït la solidaritat "noble i comprensiva" d'aquelles persones i entitats que ajuden a mitigar les conseqüències d'aquest conflicte, però ha remarcat que cal fer-ho amb eficiència i de manera ordenada.

"No estam parlant d'il·legalitat ni de delictes, parlam de responsabilitat", ha subratllat la delegada del govern. "Necessitam ordenar-nos i per això és necessari passar pels centres de recepció que hi ha a la Península", ha afegit. Calvo ha remarcat que són "ciutadans lliures, que circulen lliurement per territori espanyol i europeu".

En aquest sentit, Calvo ha precisat que a Espanya hi ha quatre centres, situats a Barcelona, Madrid, Alacant i Màlaga. Així mateix, ha indicat que els refugiats ucraïnesos que arribin a les Illes s'han de registrar davant les autoritats per poder demanar cita prèvia i així tramitar el permís de treball i sanitat. "El que no tenen és la cobertura de l'allotjament", ha apuntat la delegada del govern.

D'altra banda, pel que fa al dispositiu de trasllat de refugiats a l'Arxipèlag en el qual participa una ONG, Calvo ha agraït que hi hagi hagut "una comunicació prèvia". "Han decidit desplaçar-les a Mallorca perquè tenen garantit que hi ha persones compromeses a acollir durant uns mesos o un any", ha dit.

stats