Societat 17/11/2021

Afers Socials s'enfronta amb 145 milions d'euros a una població dependent que s'ha duplicat en sis anys

La Conselleria de Fina Santiago gestionarà 309 milions d'euros el 2022, un 26% més que el 2021

4 min
La consellera Fina Santiago i l'equip de la Conselleria d'Afers Socials durant la compareixença al Parlament balear.

PalmaLa població en situació de dependència de les Illes Balears no deixa de créixer. En els darrers sis anys, s'ha més que duplicat. Des del 2015 fins a l'actualitat ha augmentat un 127%, passant de ser 11.000 persones a les 25.000 que hi ha a hores d'ara. És per això que el gruix del pressupost de la Conselleria d'Afers Socials per al 2022 continua concentrat en l'àmbit de dependència. Dels 309, 06 milions d'euros que gestionarà la Conselleria de Fina Santiago, 145,9 aniran destinats a aquesta direcció general.

Així ho ha explicat Santiago aquest dimecres horabaixa en la comissió parlamentària d'Hisenda i Pressupostos. En termes generals, Afers Socials tindrà una partida econòmica un 26% més gran que la del 2021, la qual es distribuirà de la següent manera: 280 milions aniran a polítiques socials, 6,84 a Cooperació Internacional i 22,17 a Esports. La titular d'Afers Socials també ha puntualitzat que la dotació econòmica d'enguany suposarà una pujada del 2% dels salaris dels treballadors.

D'aquesta manera, la principal beneficiària és la Direcció General a la Dependència, que en el proper exercici rebrà 24,7 milions d'euros més que enguany. Dues de les línies que Santiago considera prioritàries per al 2022 són "l'atenció a les persones des de la xarxa de recursos socials per a persones amb diagnòstic de salut mental i l'atenció primerenca destinada a infants amb trastorns en el seu desenvolupament". En ambdós casos es preveu un increment en les hores d'atenció i les places disponibles.

Gràcies als Fons Europeus, la Direcció General de Planificació i Equipaments veurà incrementat el seu pressupost en un 95%, passant dels 25,17 milions d'euros aquest 2021 als 49,25 milions d'euros el 2022. Això permetrà prioritzar la construcció de nous equipaments públics, la qual cosa es traduirà en més places per poder atendre la població envellida i en situació de dependència. Els centres de Son Dureta, Maó, Es Castell, Son Martorell, Sant Llorenç, Es Migjorn i Andratx permetran augmentar el nombre de places de residència en 198. I Calvià, Porreres, Alaró, Son Xigala i Cala d'Or, les de centres de dia en 130 en total. A més, Santiago espera incrementar en 4.000 els terminals de teleassistència.

30 milions en Renda Social Garantida

En aquest sentit, Santiago ha celebrat que "amb l'arribada per primera vegada de fons europeus, els serveis socials es reconeixen com a part de la reactivació econòmica dins l'aposta del Govern per un nou model econòmic més diversificat". Per a la Conselleria "els serveis socials es configuren cada any com a generadors creixents d'ocupació estable i de qualitat, amb l'afegit que es tracten de llocs de feina no deslocalitzables".

Per la seva banda, la partida de la Direcció General de Serveis Socials també experimenta un increment significatiu de 12,8 milions d'euros més. Així, els 46,82 milions d'euros pel 2022 permetran mantenir serveis com ara la Renda Social Garantida (Resoga) —amb 30 milions d'euros, 10 milions més que el 2021—, que actualment arriba a 4.184 famílies de les Illes Balears. També farà possible continuar donant subvencions a través de les entitats destinades a la pobresa energètica, repartiment d'aliments o programes que intenten pal·liar les situacions de pobresa.

Més places per a menors amb mesures judicials

Així mateix, altres 24,65 milions d'euros aniran a la Direcció General d'Infància i Joventut, xifra que només suposa una pujada de poc més de dos milions d'euros. Bona part de la partida econòmica anirà al programa de mesures judicials, que disposarà de 885.000 euros per augmentar les places per als menors d'aquests centres, amb un crèdit total de 15 milions d'euros, que anirà principalment a la Fundació Estel. D'aquesta manera, es podrà continuar ampliant l'equip de psicòlegs fins a arribar als cinc que conformin la plantilla, i afegir-hi un auxiliar d'infermeria.

A banda d'això, el pressupost d'Infància i Joventut farà possible continuar amb el programa d'emancipació per a joves extutelats: es preveu augmentar el nombre de places d'habitatge per a joves emancipats, tant de gestió pròpia com de concertació; crear un nou programa d'acompanyament legal i incrementar la partida de prestacions econòmiques en concepte de renda d'emancipació.

Una de les novetats en l'àmbit d'Infància i Família és "una nova llista de psicòlegs per reduir la llista d'espera dels menors que han estat abusats sexualment, però que estan protegits per la família", ha explicat la consellera. Aquests nous professionals estan pensats per atendre "els casos de nins i nines on hi ha hagut un abús menys impactat", atès que aquests "van des de tocaments fins a una possible penetració", ha matisat Santiago.

No obstant això, l'Oficina Balear de la Infància i Adolescència és l'únic departament que pateix un descens en els seus comptes, de 419.000 a 280.000 euros. "L'experiència que hem tengut és que li sobrava doblers al capítol 2, és a dir, en pagar aigua, llum o material, que depèn de Secretaria General", ha detallat la membre del Govern.

A més, Afers Socials espera posar en marxa un programa de formació i sensibilització en matèria de protocol interinstitucional de maltractament infantil i explotació sexual, adreçat a professionals dels àmbits educatiu, sanitari, de serveis socials i lleure, famílies i alumnat d'ESO. Pel que fa a l'IBJOVE, la Conselleria pretén continuar millorant les instal·lacions del campament de La Victòria i de Can Arabí, i destinar 60.000 euros a la convocatòria dels Premis i Ajudes Carnet Jove per a Projectes d'Autoocupació.

Cooperació i Esports

Quant a la Direcció General de Cooperació, el pressupost ascendeix a 6,8 milions d'euros, del qual destaquen 3,12 milions d'euros que aniran destinats a projectes de cooperació internacional de les ONG. Els programes de cooperació bilateral internacional sumen 600.000 euros, mentre que les polítiques de sensibilització arriben als 755.000 euros. La Direcció General d'Esports tindrà 22 milions d'euros a la seva disposició el 2022, 1,6 milions més que el 2021. La partida més important s'adreça a subvencions i patrocinis dirigides a enfortir el teixit esportiu (federacions, clubs i esportistes), que puja fins als 4,5 milions d'euros, amb un augment de més de 200.000 euros respecte de l'any 2021.

stats