Mobilitat
Societat 30/03/2023

Els aeroports de Palma i Eivissa, entre els més freqüentats d'Europa per jets privats

Son Sant Joan va operar-ne prop de 8.000 vols el 2022

ARA Balears
2 min
Vista general de l'aeroport de Palma des de la zona on s'aparquen els avions privats.

PalmaL'aeroport de Palma és el vuitè més freqüentat d'Europa per jets privats, amb un total de 7.932 vols el 2022. El segueix l'aeròdrom d'Eivissa, amb 6.606, segons un estudi de Greenpeace que té per objectiu denunciar la contaminació que genera aquest tipus de transport.

Segons ha explicat Europa Press, l'informe assenyala que la ruta entre Palma i Eivissa està entre les rutes aèries de menys de 500 quilòmetres més utilitzades, però puntualitza que a les Balears hi ha molts vols d'aeronaus que responen a motius sanitaris. "Amb les dades disponibles, és impossible determinar la finalitat d'aquests vols amb certesa", matisen des de Greenpeace.

Per darrere de Palma i Eivissa, entre els aeroports europeus amb més vols de jets privats se situa el de Madrid, amb un total de 6.237 durant el 2022. Els tres aeròdroms més populars per als jets privats a Europa l'any passat varen ser els de Niça, París i Ginebra, amb 34.710, 33.496 i 28.630 vols, respectivament.

Per altra banda, les rutes amb més activitat de jets privats a Europa el 2022 varen ser les que uneixen Londres, París, Niça i Ginebra amb París i Londres. El 2021 es va seguir el mateix patró, encara que la ruta Roma-Milà també va estar entre les més transitades.

L'informe de Greenpeace recalca que una gran part dels vols privats cobreix distàncies inferiors a 500 quilòmetres. "Atès l'excessiu i desproporcionat mal que causen aquests vols curts, podrien haver estat fàcilment reemplaçats per viatges amb tren o en ferri".

En aquest sentit, la investigació revela que els vols privats a l'Estat varen provocar 243.900 tones de CO2, la qual cosa és igual a la mitjana anual d'emissions de CO2 de 162.567 cotxes. El nombre de vols privats que es varen enlairar d'Espanya es va incrementar un 74%.

stats