CRÒNICA
Societat 11/05/2020

Son Sant Joan estrena controls de temperatura per passatgers: "S'haurien d'haver fet molt abans"

El Govern reforça els exàmens sanitaris als aeroports i ports de les Balears a partir d'aquest dilluns

Kike Oñate
3 min

PalmaFins ara els passatgers que arribaven als aeroports i ports de les Balears només havien d'omplir un qüestionari sanitari, però a partir d'aquest dilluns també se'ls mesura la temperatura corporal. "El control està molt ben organitzat perquè és ràpid; estic sorpresa", explica una passatgera de nacionalitat alemanya resident a Mallorca que ha arribat a les 11.30 h en el vol procedent de Munic, on va assistir al funeral del seu pare. Una altra passatgera del mateix vol afirma que unes 150 persones havien comprat el bitllet, però només han pogut justificar el viatge 16 clients.

Si la temperatura d'un passatger supera els 37,5 graus i en el qüestionari mèdic que es fa a cada viatger i tripulant de les companyies aèries es detecten símptomes compatibles amb el coronavirus, la persona serà aïllada en una zona de l'aeroport o el port, segons fonts de la Conselleria de Salut. L'objectiu d'aquesta valoració "global" és descartar que la persona pugui tenir febre per altres motius, com ara una infecció dental.

Si la persona és considerada lleu, haurà d'anar a casa seva i caldrà que es posi en contacte amb el servei de prevenció de riscos laborals de la seva empresa si ha viatjat per motius professionals o amb el centre de salut si és per altres motius. Si és un cas greu, els sanitaris de l'aeroport o el port es posaran en contacte l'àrea de salut per determinar el procediment concret que s'ha de seguir.

La mesura de la temperatura corporal només es fa als passatgers que arriben a una destinació, en aquest cas a l'aeroport de Son Sant Joan, on s'han tancat els controls de seguretat laterals i se n'ha habilitat un molt més reduït al centre de la planta de facturació. A més, només es pot entrar a l'aeroport per la porta principal i dos agents de seguretat demanen a cada passatger el bitllet per poder-hi accedir.

El govern espanyol va publicar diumenge una ordre que permet que a partir d'aquest dilluns (dia en què totes les illes entren a la fase 1 de la desescalada) hi hagi més freqüències en els vols. Així, s'aixeca la prohibició de fer operacions comercials regulars interilles i s'estableix que els vols poden estar al 50% de la seva capacitat.

"Els controls de temperatura són molt necessaris", segons diu un passatger que ve d'Eivissa, i afegeix que el seu avió anava ple, però que es podien mantenir les distàncies de seguretat. L'home també comenta que fa tres setmanes que viatja per treball i en cap cas s'han trobat infectats al vol. En canvi, una altra persona del mateix vol, creu que els controls de temperatura "s'haurien d'haver fet molt abans", però valora positivament la mesura.

Malgrat que la Conselleria de Mobilitat i Habitatge va explicar que totes les companyies poden oferir vols entre les Illes Balears i que s'han de garantir dos vols diaris entre Mallorca i Menorca i entre Mallorca i Eivissa, fonts d'Aena apunten que durant el primer dia que ha entrat en vigor l'ordre estatal el nombre de vols programats continua sent molt semblant a les setmanes anteriors.

De fet, a mitjan matí els panells informatius de l'aeroport només informaven de vuit vols de sortida a destinacions com ara Barcelona, Madrid, Munic, Hamburg, Eivissa, Colònia i Maó. Quant als vols a la Península, es manté la limitació que s'ha establert durant l'estat d'alarma, que només autoritza un vol diari per companyia entre Mallorca, Madrid, Barcelona i València i un enllaç diari de Menorca i Eivissa amb Madrid i Barcelona.

stats