Violència sexual
Societat 02/03/2023

Educació canvia de centre els cinc menors investigats per agressió sexual en un institut de Rubí

La víctima, de 14 anys, va denunciar haver estat colpejada i vexada en hores de classe per companys seus de 3r d'ESO

2 min
Una patrulla dels Mossos d’Esquadra en una imatge de recurs.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra van detenir el 7 de febrer cinc menors per una presumpta agressió sexual a una companya seva de 3r d'ESO en un institut de Rubí. Segons ha avançat El País i han confirmat fonts de la policia catalana a l'ARA, els fets van tenir lloc cinc dies abans de la detenció i durant hores lectives. El jutjat de menors va dictar una ordre d'allunyament perquè els cinc adolescents investigats no poguessin acostar-se a la víctima. Tenint en compte aquesta decisió, fonts del departament d'Educació confirmen que la comissió d’escolarització va assignar "un nou centre per a cadascun dels menors implicats".

El centre també va expulsar els presumptes agressors i l’Equip d’Orientació Pedagògica i la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV) han treballat a l'institut per "aplicar pràctiques restauratives i d’acompanyament emocional amb la víctima i el grup". Paral·lelament, el departament d'Educació ha obert una investigació interna que es tramita en paral·lel a la investigació judicial.

Segons la denúncia presentada per la mare de la víctima, els nois van envoltar la menor en una aula, la van colpejar i se li van acostar a la cara simulant una fel·lació. Quan la menor va intentar aixecar-se i escapar-se, un d’ells l'hauria colpejat de nou per tirar-la a terra, segons l'escrit, que assegura que l'escena va tenir lloc en presència d'un professor. El docent, assenyalen testimonis a El País, no s'hauria assabentat de l'agressió.

Quatre dels arrestats tindrien 14 anys i el cinquè 17, segons els Mossos. Les fonts consultades expliquen que la detenció la van dur a terme policies de paisà al mateix institut "de manera molt pedagògica". Els menors van passar el mateix dia a disposició de la Fiscalia de Menors –que és qui es fa càrrec dels adolescents d'entre 14 i 17 anys investigats per cometre un delicte– i van quedar en llibertat amb mesures, entre les quals l'ordre d'allunyament respecte de la víctima que ja s'està aplicant. Els Mossos estan fent un seguiment de l'estat de la víctima.

347 casos de 'bullying'

L'agressió sexual és una de les formes més greus d'assetjament escolar. Tot i que es tracta d'una minoria, ja s'han produït altres casos a Catalunya. De fet, recentment un jutjat de Barcelona va ordenar l'internament durant tres anys de quatre adolescents per violar un company d'escola que pateix Asperger a Vallirana. Sumant totes les tipologies d'assetjament, la síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, ha xifrat aquest dijous en 347 els casos coneguts de bullying a Catalunya.

Si bé ha considerat que aquestes dades "són una proporció mínima" del total d'alumnes (1,5 milions), Giménez-Salinas també ha subratllat que els casos d'assetjament escolar podrien ser més, perquè molts no afloren. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la síndica ha recordat que "hi ha una xifra negra" entre els casos que es produeixen i els que arriben a denunciar-se, i que els balanços oficials "no mostren la realitat". Per això ha reclamat protocols "més senzills, més a l'abast de tothom", i ha advertit que, tot i que de vegades les escoles "no volen que se sàpiguen" els casos de bullying, "amagar-ho és pitjor".

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats