Societat 21/04/2021

L'acusat d'encobrir l'homicidi d'un turista a un pub de Magaluf el 2018 nega els fets

L'home, l'encarregat del local on va tenir lloc l'agressió, va amagar els enregistraments de les càmeres de seguretat, segons la Fiscalia

ARA Balears
4 min
L'Audiència de Palma. / ARA BALEARS

PalmaEl segon acusat al cas de l'homicidi d'un turista nord-irlandès a Magaluf el 2018, un home espanyol de 40 anys, ha declarat aquest dimecres a l'Audiència de Palma per un delicte d'encobriment. La Fiscalia demana per a ell 20 mesos de presó per amagar presumptament els enregistraments de les càmeres de vigilància del bar on van ocórrer els fets i del qual ell era l'encarregat. Tot amb la intenció d'encobrir el seu company de feina i principal acusat de l'homicidi, un home de 38 anys d'origen britànic que ja va declarar ahir.

Segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia, el presumpte homicida va explicar els fets –que van ocórrer el 27 d'abril de 2018– a l'encarregat del pub, però aquest després va dir a la Policia Local que no sabia res de cap agressió ni qui podria ser-ne l'autor. Tres dies més tard, va comparèixer davant la Guàrdia Civil per prestar declaració com a testimoni i va explicar que el sistema d'enregistrament del local estava avariat i no havia recollit l'agressió. Això va resultar que era fals, atès que més tard se'n van poder recuperar les imatges i mostrar-les al judici.

No obstant això, aquest dimecres ha defensat a l'Audiència i amb un jurat que "en cap moment" va ocultar a la Guàrdia Civil els enregistraments de les càmeres de seguretat, segons ha informat Europa Press. A més, ha manifestat que mai va afirmar a la Guàrdia Civil que les càmeres estaven avariades i ha mantingut que mai va intentar obstaculitzar-ne l'entrega.

Segons la seva versió, una de les vegades que va anar a declarar a la comissaria, va parlar per telèfon amb un tècnic amb l'opció de mans lliures activada perquè els agents ho poguessin escoltar per deixar clar "que no mentia". Així, va ser el tècnic qui va dir que hi havia un problema amb les càmeres. Si bé en un principi s'ha parlat d'una avaria, segons el processat el tècnic es referia al fet que tenia dificultats per extreure les imatges. "Jo li vaig dir: 'D'alguna manera les has de treure'", ha assegurat. Al judici havia de declarar el tècnic com a testimoni per aclarir els fets, però no ha estat possible localitzar-lo perquè, segons la Policia, és al Marroc.

També ha acudit a declarar un altre treballador del local –cunyat de l'home acusat d'encobriment– i ha afirmat que la Guàrdia Civil va recollir les imatges sense cap obstacle. "No els ho varen impedir en cap moment", ha defensat. A més, ha argumentat que les càmeres solien donar-los problemes perquè el local té molta humitat i que una empresa externa s'encarregava del manteniment.

Testimonis protegits

Així mateix, diversos testimonis dels fets han declarat durant horabaixa a l'Audiència. Entre aquests hi ha els treballadors de l'hamburgueseria que es troba davant el pub on va ocórrer l'agressió. Tot i que no van veure l'atac, sí que han explicat que algunes persones sostenien la víctima per intentar incorporar-la i que, de cop, la van amollar i es va copejar el cap. Un dels treballadors creu que ho van fer perquè van veure que la Policia s'acostava.

Els testimonis, que van tenir la condició de testimoni protegit durant la instrucció, han negat que demanassin aquesta protecció perquè tinguessin por dels acusats, als quals coneixien de vista, sinó que la Guàrdia Civil els va oferir protecció i que ells la van acceptar. Un dels testimonis ha declarat que en els cinc anys que feia que treballava a Magaluf, havia vist "de tot, assaltaments, baralles..." i que "és un lloc molt perillós". Aquest mateix ha explicat que després de l'agressió, un grup de prostitutes va intentar desvalisar la víctima aprofitant el seu estat.

Un testimoni exculpa el presumpte homicida

Destaca el cas d'un testimoni que ha exculpat el treballador del local de l'homicidi i ha defensat que va ser una tercera persona qui va pegar una coça al cap de la víctima quan era en terra. Aquesta persona ha declarat per videoconferència des del Regne Unit que va veure "com pegaven un home", tot i que "no va ser un cop de puny", sinó més aviat un gest perquè s'allunyàs. El que ell va poder veure va ser que, quan la víctima retrocedia, va ensopegar i va caure.

Aleshores "va venir una persona i li va pegar una coça a la part de darrere el cap". El testimoni va retreure l'acció, demanant per què ho havia fet, però l'individu se'n va anar caminant "a poc a poc" i va seure a una de les taules. Davant això, ell i la seva parella van quedar amb la víctima asseguda al carrer mentre vomitava sense gairebé poder parlar ni aguantar-se dret, de manera que no van poder esbrinar on s'allotjava.

Tant ell com la seva parella han afirmat que els sanitaris de l'ambulància van decidir no traslladar el ferit a l'hospital i que la Policia tampoc no va ser "de gaire ajuda". "Em vaig assabentar que la Policia va dir que simplement anava gat", ha lamentat. A banda d'això, ha afegit que no recorda si en aquell moment va donar una descripció de la persona que li havia pegat la coça, però que sí que ho va fer en una entrevista posterior amb la Guàrdia Civil.

L'agressió

Els fets van ocórrer el 27 d'abril de 2018 a Magaluf al bar on els dos acusats treballaven, ubicat a la zona del carrer de Punta Balena. D'acord amb el ministeri fiscal, l'acusat d'homicidi va treure del local la víctima, un ciutadà britànic de 30 anys que era de vacances a Mallorca, i li va pegar un cop de puny que el va tirar enterra. Després li va pegar una coça al cap. Així, les acusacions sostenen que aquestes lesions li van provocar la mort uns dies després, l'1 de maig, i asseguren que el processat tenia intenció de "fer mal" a la víctima quan la va agredir. Per al presumpte assassí demanen 12 anys de presó, una indemnització de 10.000 euros per als pares de la víctima, 30.000 per a la seva dona i 25.000 per a cada un dels seus fills.

stats