Quasi 200.000 pensionistes es beneficiaran a les Illes Balears de l'eliminació del copagament farmacèutic

La Conselleria i el Col·legi d'Apotecaris es reuneixen per perfilar la recuperació de la gratuïtat dels medicaments

La consellera de Salut,  Patricia  Gómez, s'ha reunit amb el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Balears ( COFIB ), Antoni Real, per iniciar el treball conjunt que han de desenvolupar el Servei de Salut i les farmàcies per poder eliminar el copagament de medicaments als pensionistes el 2019.

Per fer efectiva aquesta mesura -que s'estima que beneficiarà uns 190.000 pensionistes i que va anunciar la presidenta Francina Armengol al debat de l'estat de la comunitat-, és necessari modificar el sistema de recepta electrònica i integrar-lo en els sistemes informàtics del Servei de Salut i de les farmàcies, ha informat la Conselleria en un comunicat.

Els departaments tècnics  de l'Ib -Salut ja treballen en aquest requisit tècnic que requereix la col·laboració del  COFIB .

Actualment, els pensionistes que cobren una renda inferior a 18.000 euros anuals paguen un 10% dels medicaments, amb un límit màxim d'aportació de 8,23 euros al mes.

Els que cobren entre 18.000 i 100.000 euros en paguen també un 10%, però amb un límit mensual de 18,52 euros, i els que superen els 100.000 euros per any en paguen el 60%, amb un límit de 61,75 euros mensuals.

De gener a juny de 2018, uns 174.000 pensionistes de les Illes Balears varen retirar algun medicament o producte sanitari, per un valor total de 78 milions d'euros, dels quals els usuaris varen pagar 4,5 milions, el 5,8% del total .

Amb l'eliminació del copagament es recupera la gratuïtat dels medicaments per als pensionistes, una condició que varen perdre el 2012 amb l'entrada en vigor del Reial decret 16/2012, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i la seguretat de les seves prestacions.

En aplicació d'aquesta norma, els pensionistes havien d'abonar un percentatge del preu de venda al públic de les medicines, amb un límit mensual establert en funció de la renda.

A la fi de 2016,  l'Ib -Salut va modificar el sistema de recepta electrònica perquè els pensionistes deixassin de pagar per sobre dels límits d'aportació farmacèutica.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF