"Els Norats són un homenatge a un pare i un fill que s'amagaren dels feixistes a la serra de Tramuntana durant més de 13 anys"

Mateu Morro ha explicat la història d'Honorat Trias i Jaume Trias a la prèvia de l'excursió que han organitzat l'ARA Balears i Kenia Interesport per a aquest diumenge

Can Alcover ha estat la seu de la xerrada 'La història dels Norats de Coanegra', en què Mateu Morro ha explicat la història d'Honorat Trias i el seu fill, Jaume, dos mallorquins que s'amagaren dels feixistes durant més de 13 anys fins que decidiren migrar a Algèria. Aquest acte és la prèvia de l'excursió organitzada pel diari ARA Balears amb la col·laboració de Kenia Interesport per a diumenge, 24 de març.

Segons Morro, la història de la família Trias començà l'any 1936 a Santa Maria del Camí, on pare i fill, impulsats per la por de ser assassinats per la seva ideologia progressista, van fugir a la serra de Tramuntana. Tot i que el seu objectiu era amagar-s'hi només dos o tres dies i tornar a casa, la persecució no els deixà tornar mai. Durant més de 13 anys els dos mallorquins s'amagaren per diferents indrets de la serra de Tramuntana escapant dels feixistes que pretenien capturar-los. Els dos homes reberen la col·laboració de veïns de Santa Maria, Bunyola i Palma, que els donaren tant informació com queviures.

El 1949 aconseguiren escapar amb vaixell cap a Algèria, on residiren fins al 1961, quan tornaren a les Illes; en aquesta ocasió, a Eivissa, on residiren fins al dia de la seva mort.

El nom de ' la coanegra dels Norats' és en honor d'aquests dos mallorquins que resistiren als atacs feixistes durant més de 13 anys.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF