Societat 24/04/2020

El Govern es planteja un desconfinament segmentat per illes

L'Executiu ja ha format dos grups de treball, un se centra en qüestions tècniques i l'altre a adaptar les indicacions de Madrid a la realitat balear

Maria Llull
3 min
Imatge d'un carrer del centre de Palma amb els comerços tancats

PalmaEl Govern es planteja un desconfinament segmentat per illes en funció de l'evolució de la pandèmia del coronavirus a cada territori de l'Arxipèlag. L'Estat serà l'encarregat de fixar el marc general del desconfinament a tots els territoris, però Pedro Sánchez ja es va mostrar partidari de tenir en compte les particularitats dels territoris a la reunió del passat diumenge amb els presidents autonòmics. Fonts de l'Executiu han explicat a l'ARA Balears que caldrà analitzar si dins les comunitats el desconfinament pot ser encara més segmentat i que a l'Arxipèlag es podrien aplicar mesures diferenciades per illes.

A hores d'ara, el Govern ha format dos grups de treball per dur a terme el desconfinament a les Balears. El primer se centra en els aspectes tècnics, sanitaris i epidemiològics, i està coordinat per l'epidemiòleg menorquí Maties Torrent, qui també representa les Illes en el grup d'experts que assessora el govern espanyol per al procés de desconfinament. Aquest grup ha estat l'encarregat d'elaborar l'esborrany que la Conselleria de Salut va enviar dilluns al Ministeri de Sanitat.

Fonts de l'Executiu han assenyalat que aquest document no és un full de ruta amb qüestions de salut pública ni cap calendari de retorn a l'activitat, sinó que es tracta d'una desena de pàgines que se centren en qüestions tècniques i mèdiques sobre noves mesures de prevenció, l'aïllament dels positius, el manteniment del doble circuit per atendre els malalts –per separar les persones amb símptomes respiratoris–, la gestió i el manteniment de les unitats volants d'atenció al covid-19 (UVAC), la dotació dels centres, la capacitat dels laboratoris per fer proves diagnòstiques o els llits d'hospitalització. També recorden que les comunitats autònomes només poden fer recomanacions al govern espanyol i que la decisió és exclusivament seva.

Això sí, el missatge que s'intenta fer arribar a Madrid és que s'han de tenir en compte les especificitats de les Balears. Aquí és on entra el segon grup de treball, el qual abasta una desena d'àrees i s'encarrega d'analitzar com es pot aplicar a les Illes el desconfinament dictat pel govern espanyol, sota la coordinació de la investigadora sanitària Marga Frontera –a més, cada àrea té el seu propi coordinador. La situació de les residències, l'impacte de la pandèmia en el turisme, l'activitat comercial i industrial, l'adaptació de les escoles a la nova situació, el desenvolupament d'aplicacions que ajudin a controlar l'evolució del virus i possibles rebrots i la necessitat de més material de protecció són alguns dels àmbits que a hores d'ara treballa el Govern de manera coordinada per adaptar la sortida del confinament a les Balears.

Hi haurà una sèrie de fases d'obertura, segons han explicat fonts del Govern. Després de permetre que els nins puguin passejar, Madrid podria ser més flexible amb determinades activitats esportives i individuals i, en un futur, ampliar el ventall d'activitats econòmiques permeses. En aquest procés, una de les línies vermelles que l'Executiu ja ha plantejat a govern espanyol és que l'obertura de ports i aeroports s'ha de deixar per al final de tot, perquè no es pot fer marxa enrere i tornar a la casella de sortida amb la malaltia. Malgrat que la Comunitat Autònoma no té les competències en les portes d'entrada a les Illes, l'exigència és que la seva obertura es faci amb la seguretat que no hi haurà contagis.

El Govern també apunta que en aquest procés serà fonamental el respecte de les recomanacions sanitàries bàsiques per part de la ciutadania, perquè no hi haurà un retorn a la normalitat anterior a la pandèmia de covid-19. Respectar la distància de dos metres i complir amb la higiene respiratòria i de mans hauran de formar part dels hàbits de vida. Un altre aspecte fonamental és la dotació dels centres sanitaris, que han d'estar preparats per fer front als rebrots de la malaltia. Així i tot, les qüestions que es plantegen al govern espanyol no estan tancades i canvien en funció de l'evolució de la pandèmia. El que l'Executiu té clar és que, sense que encara hi hagi una cura o una vacuna per a la covid-19, no es pot fer cap passa en fals.

stats