Denuncien el Consell per exposar els treballadors de l'autopista de Campos durant quatre mesos a substàncies tòxiques

El sindicat CGT assegura que els operaris no varen disposar dels corresponents equips de protecció

El sindicat CGT ha interposat una denúncia contra el Consell de Mallorca davant la Inspecció de Treball de Balears per presumpte incompliment de les obligacions en matèria de prevenció de riscos laborals per l'ús d'escòries potencialment tòxiques i la seva manipulació per part dels treballadors en la construcció de l'autopista Llucmajor-Campos. Segons CGT, els empleats de la institució varen ser exposats durant quatre mesos a les substàncies sense la protecció adequada.

CGT, a través de les seves delegades de prevenció de la s ecció sindical de CGT en el Consell, ha denunciat la  f alta de pla específic de prevenció de riscos de l'obra de l'autopista,  més enllà del genèric del 2014. Aquest pla és essencial i  especialment important per la introducció de l'ús d'escòries  procedents de la incineradora, i la seva manipulació per part dels  treballadors de l'autopista.  "Ens consta que el servei de Coordinació en matèria de salut  contractat pel  CIM  a l'empresa  Grusamar  ascendeix a 218.567  euros, però desconeixem quines activitats es varen cobrir en els quatre  primers mesos de l'obra", expliquen des del sindicat.

S'assegura que e ls treballadors no varen disposar dels corresponents equips  de protecció, ni amb la informació sobre aquest tema, fins al 12 de juny  passat, dia en què la CGT va sol·licitar per escrit informació al Consell . "A partir d'aquest  dia, pel que sembla, se'ls varen subministrar elements bàsics com ara ulleres, màscares i guants, però llavors els treballadors ja havien estat exposats, durant més de quatre mesos, a la potencial toxicitat  d'aquests materials sense cap mena de protecció".

A més, es critica que el Consell no  hagi publicat resultats de proves pròpies d'anàlisis de les  escòries, ni que aquestes hagin estat prèviament tractades en  compliment de la normativa vigent per eliminar-ne els elements tòxics, com ara metalls pesats o substàncies orgàniques.

"Tan sols sabem que les entitats ecologistes sí que han fet  analítiques d'aquestes, amb resultats molt preocupants per a la  salut de les persones i del medi ambient. Per això sol·licitam a la  Inspecció de Treball que, en l'exercici de les seves funcions, delimiti les  responsabilitats i estableixi les mesures de protecció i  prevenció de riscos laborals que siguin pertinents en aquest cas i  paralitzi les obres si ho considera necessari".

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF