Societat 29/04/2020

Sánchez preveu restriccions fins a finals de juny per províncies i dibuixa 4 fases de 15 dies per a la desescalada

Evita marcar dates com altres països i demanarà una altra pròrroga de l'estat d'alarma

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
La Marta i el seu fill Bruno saluden als avis des del carrer al centre de Cornellà de Llobregat

MadridEspanya comença oficialment el compte enrere cap al que el govern espanyol ha passat a anomenar la “nova normalitat”, la vida després del confinament i mentre no hi hagi una vacuna contra el coronavirus. El consell de ministres va aprovar ahir de forma precipitada -estava previst per més endavant- el pla de desescalada, en el qual el govern de Pedro Sánchez situa a finals de juny -coincidint amb l’inici de l’estiu- la fi de la restricció de moviments i l’obertura de la majoria d’establiments, així com d’activitats culturals i d’oci. L’Estat ha decidit no seguir les pautes d’altres països de l’entorn, que han fixat dates clares per a la reobertura de comerços i l’aixecament de la restricció de moviments, i ho fia tot a quatre fases d’aplicació gradual, asimètrica territorialment, i que tindran una durada mínima de dues setmanes -el període d’incubació del covid-19-, en funció de l’evolució d’una sèrie d’indicadors que, paradoxalment, encara no ha establert. “Anem sense GPS, aquest pla és flexible”, va advertir Sánchez sobre la possibilitat de fer marxa enrere en les mesures.

El president espanyol, durant la seva compareixença d'aquest dimarts

La unitat territorial de referència seran les províncies i illes, si bé la Moncloa s’obre a agafar una altra zona de referència. La Generalitat pressiona des de divendres perquè siguin les regions sanitàries -Catalunya en té set-, i ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, lamentava que no se’ls escoltés. Mentre duri la desescalada, el pla del govern espanyol estableix que només es pugui sortir d’aquests territoris de forma excepcional, però que en canvi de portes endins les persones es puguin moure lliurement a partir de la fase 1. És a dir, no es podrà viatjar per l’Estat fins que la província d’origen i la de destí hagin acabat el pla de desescalada. De portes enfora, el govern espanyol encara no es mulla sobre la possibilitat de viatjar a l’estranger, i ho decidirà de forma “coordinada” amb la resta de països europeus.

Mesos amb la mascareta posada

De moment el canvi més significatiu és que a partir de dilluns podran obrir els bars i restaurants per vendre menjar per emportar, i que el petit comerç també podrà atendre amb cita prèvia, en el que s’ha anomenat fase 0. Per exemple, ja serà possible anar a la perruqueria si abans s’ha concertat una trobada, i sempre que es compleixin les mesures d’higiene. La mascareta passarà a ser una peça més del nostre armari. Sánchez va advertir ahir que, un cop s’hagi acabat el pla de desconfinament, el seu ús seguirà sent “altament recomanat” tant al carrer com al transport públic. De moment també la recomanarà per a la pràctica de l’esport a partir del cap de setmana, així com per a les passejades del nucli familiar. El ministeri de Sanitat estudia, arran de la pressió de les comunitats, que aquestes sortides es facin per franges horàries per evitar aglomeracions com les viscudes diumenge.

Si tots els indicadors són favorables, es podrà entrar en la fase 1 a partir de l’11 de maig. Les terrasses tornaran a obrir-se, però amb només un 30% de la seva capacitat. A partir d’aquest moment ja serà possible quedar a casa amb grups reduïts d’amics i familiars si no pertanyen a col·lectius vulnerables. En aquests dos punts hi ha controvèrsia perquè Pedro Sánchez, en la compareixença per anunciar ahir les mesures després que el consell de ministres s’allargués més de l’habitual, va assegurar que no es podria fer visites a casa durant aquest període, però el document difós per la Moncloa ho preveu, sempre que no hi hagi persones de risc, com ara gent gran.

El pla de desconfinament de Sánchez està ple d’imprecisions que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, haurà d’acabar aclarint a través d’ordres ministerials, com ja va haver de fer amb les sortides dels menors de 14 anys. No s’estableix quantes persones inclou un grup reduït, o un grup més ampli, com ja s’estipula en la fase 2. Tampoc quantes persones podran participar en un casament a partir de la fase 2 ni quines seran les limitacions per anar a la platja a partir de la fase 3. I no se sap si s’obriran les piscines públiques. Tampoc se sap res sobre les classes: el curs no començarà de forma presencial fins al setembre, però amb una sèrie d’excepcions tant per a infantil com per a final de cicle a secundària a partir del juny.

Els buits del pla de la Moncloa

Però el buit més important és el dels marcadors. El pla ha tirat endavant sense poder fer encara una anàlisi de quina situació viu cada territori. Sense una informació detallada i uns llindars clars, difícilment es podrà tirar endavant un pla gradual que no posi en risc la població. Avui Sánchez haurà de tornar a explicar-se davant del Congrés, en la tercera sessió de control des de la declaració de l’estat d’alarma. La setmana que ve té previst tornar a demanar una pròrroga, i continuarà fent-ho cada quinze dies fins a aconseguir del tot la nova normalitat. Espanya haurà viscut, doncs, almenys tres mesos i mig d’estat excepcional amb absoluta centralització de poders.

stats