Les Balears detecten 85 casos més de coronavirus i moren tres persones

El nombre total d'infectats a les Illes aquest diumenge és de 331, 48 dels quals són professionals sanitaris 

Les Balears han sumat aquest diumenge 85 nous casos positius de pacients infectats pel coronavirus i la xifra de malalts puja a 331, segons ha explicat el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de les Illes Balears, Francesc Albertí. La xifra de morts amb la  Covid -19 també ha pujat fins a nou després que dos homes majors de vuitanta anys i amb patologies prèvies hagin mort la matinada de dissabte a Mallorca i un tercer aquest mateix matí a Eivissa, el qual és la primera víctima de l'illa per coronavirus. L'increment de casos positius a l'Arxipèlag és d'un 34,5% més respecte de les xifres d'aquest dissabte, quan el nombre de malalts era de 246.

A les Balears actualment hi ha 14 persones a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i 17 que ja s'han recuperat. Albertí, a més, ha detallat que hi ha 48 professionals sanitaris infectats i més de 350 persones en vigilància activa. Segons dades del Ministeri de Sanitat, els casos a les Illes representen l'1,1% del conjunt de l'Estat, on actualment hi ha 28.572 contagiats, un 14,7% més que dissabte. 

Per illes, a Mallorca hi ha 42 pacients amb coronavirus ingressats a l'Hospital Universitari Son Espases, 8 dels quals són a l'UCI. A Son Llàtzer n'hi ha 44 (9 a l'UCI); 6 a l'Hospital Comarcal d'Inca (2 a l'UCI), i 10 més a l'Hospital de Manacor (2 a l'UCI). A més, la Creu Roja té 21 pacients positius per coronavirus a la Policlínica però estan asimptomàtics.

A Menorca hi ha 5 persones amb coronavirus a l'hospital Mateu Orfila i un a l'UCI. També hi ha 12 persones en seguiment per part de les unitats volants d'atenció al coronavirus (UVAC). A Eivissa, actualment hi ha 8 persones a l'hospital Can Misses, 4 de les quals són a l'UCI. Unes altres 13 persones reben atenció de les UVAC.

Albertí ha explicat que el Servei de Salut ha posat en marxa diferents iniciatives, entre les quals hi ha les unitats per fer proves ràpides als professionals sanitaris i no sanitaris, com ara policies i bombers, i s'ha activat un servei d'atenció psicològica també per a sanitaris. El portaveu ha assegurat que la situació en els hospitals és de normalitat i que encara hi ha prou respiradors i lloc a les unitats de cures intensives.

Sobre les dues persones mortes aquesta matinada a Mallorca, el portaveu del comitè ha detallat que es tracta d'un home de 87 anys que estava ingressat a l'Hospital Universitari Son Espases i un home d'uns 80 anys que estava a Sant Joan de Déu. El tercer ha mort aquest mateix matí a l'hospital de Can Misses, a Eivissa, i tenia 85 anys. Els tres tenien patologies prèvies i amb les seves defuncions la xifra total de víctimes mortals a les Balears s'ha elevat a nou. Dissabte vespre un jove d'uns 20 anys i un home d'uns 80, ambdós amb patologies prèvies, varen morir amb coronavirus.

Divendres, un home d'uns 90 anys, també amb patologies prèvies, va morir a Son Llàtzer. Dia 19, un home d'uns 30 anys i amb patologia prèvia va morir a Son Espases. El 17 de març es va comunicar una altra mort d'un home amb un càncer avançat, i el 12 de març es va fer pública la mort d'una dona amb una malaltia crònica, que també havia donat positiu a les proves del coronavirus.

3.600 contagiats i 400 morts més les darreres 24 hores a l'Estat

Continua creixent la xifra de víctimes mortals per coronavirus i arriba a 1.720, tot i que també van incrementant-se les altes. Les morts són 400 més que dissabte i la de curats, 450 més; en total, 2.575. El Ministeri de Sanitat ha facilitat les noves dades d'aquest diumenge i ha detectat ja 28.572 casos de contagis des que es va diagnosticar el primer malalt. Són 3.646 casos més en les darreres 24 hores: 1.785 es troben a les Unitats de Cures Intensives (UCI), un dels espais més tensionats del sistema sanitari, 173 més que dissabte.

D'altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comunicat aquest diumenge als presidents autonòmics en la videoconferència que mantenen que prorrogarà l'estat d'alarma 15 dies més.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF