Societat 12/03/2020

Les Balears reclamen al govern espanyol més control dels ports i aeroports pel coronavirus

La presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, ha sol·licitat comparèixer amb urgència davant el Parlament

Maria Llull
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la reunió d'aquest dijous en el Consolat de Mar

PalmaEl Govern ha reclamat a Madrid un control major dels ports i aeroports, sobretot pel que fa a les persones que venen de "zones molt afectades" pel coronavirus, segons ha explicat aquest dijous la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol. Armengol s'ha reunit al Consolat de Mar amb representants dels consells, els ajuntaments i també la patronal i els sindicats per tractar l'actual situació del virus a les Illes i les seves repercussions econòmiques.

"No podem prendre mesures a ports i aeroports com a Govern de les Illes Balears, però hem demanat que s'hi augmenti el control", ha dit la presidenta, qui també ha traslladat a Madrid "la necessitat de tallar la connexió marítima amb Itàlia", igual que "s'ha fet amb l'aèria". Armengol ha sol·licitat comparèixer davant el Parlament amb urgència per explicar la situació del coronavirus a les Balears i ha assegurat que el Govern també es reunirà amb els partits polítics.

Armengol també ha anunciat la creació d'una comissió de treball per fer un seguiment de les conseqüències econòmiques de la pandèmia amb reunions periòdiques, com ja es va fer amb la fallida de Thomas Cook. De fet, el Govern ha demanat a Madrid que es bonifiquin les cotitzacions de març i abril dels fixos discontinus que s'incorporin amb retard als seus llocs de feina i que la prestació dels treballadors afectats per expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) no es descompti del seu atur acumulat, a banda que puguin cobrar durant la tramitació. A més, l'Executiu ha reclamat mesures per facilitar la liquiditat de les empreses i ha convocat per a dilluns els representants del sistema financer balear per abordar aquest tema.

"Les repercussions econòmiques seran importants, però cal recordar que aquesta malaltia és lleu en la majoria dels casos i que acabarà", ha continuat la presidenta, qui ha demanat a la ciutadania que compleixi les mesures de preocupació indicades per les autoritats sanitàries. "Com menys l'escampem, en millors condicions estarem de retrobar la normalitat econòmica", ha dit. Armengol també ha assenyalat que "cal unitat d'acció entre els sindicats, els empresaris, les institucions i la societat en general" per fer front a la situació.

Quant a les mesures de contenció de la malaltia, Armengol no ha concretat i ha indicat que el Govern també està a l'espera del que decideixi l'executiu de Pedro Sánchez. La presidenta no ha confirmat un possible tancament dels centres educatius a partir de la setmana vinent. "Continuam estudiant les mesures de contenció. No s'han de prendre decisions polítiques, sinó que han d'estar basades en el rigor sanitari i tècnic. Que les escoles continuin obertes de moment no vol dir que després no es prenguin altres mesures", ha comentat.

La viabilitat de les empreses, en joc

Per la seva banda, la vicepresidenta executiva de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), María José Aguiló, ha destacat que en aquesta crisi està en joc "la viabilitat de les empreses" de les Balears. "L'experiència de Thomas Cook ens va donar un canal de feina conjunt, però ara és diferent", ha assenyalat. "Estam davant una crisi sanitària global amb efectes econòmics que afecten tots els mercats emissors", ha afegit.

El secretari general d'UGT a les Balears, Alejandro Texias, ha demanat tranquil·litat als treballadors i ha destacat el "compromís del Govern" per pal·liar els efectes negatius que el coronavirus pot provocar en el mercat laboral.

D'altra banda, el secretari general de CCOO, José Luis García, ha destacat que, a diferència de la crisi del 2008, la qual va afectar de manera gradual, la davallada d'ara ha estat "molt brusca". "Si l'auge de la pandèmia està previst per a l'abril, caldrà prendre mesures adequades i proporcionades", ha dit. Segons García, "no ajuda que determinades empreses prenguin decisions" pel seu compte "sense pactar-les". "Cal negociar des de la tranquil·litat perquè, malgrat que la situació és complicada, també és conjuntural", ha comentat. "El pànic pot ser desastrós per a l'economia", ha sentenciat.

stats